SPANIA | Fumatul, interzis pe toate plajele din Barcelona

SPANIA - Fumatul, interzis pe toate plajele din Barcelona

30 de euro este amenda pentru cei care vor nesocoti noile reguli adoptate de autorităţile locale. Fumatul nu mai este permis pe niciuna dintre cele 10 plaje ale Barcelonei. Excepţie fac barurile şi restaurantele, care pot amenaja spaţii speciale.  Este o măsură permanentă, nu sezonieră.

Noua lege vine după un proiect pilot derulat anul trecut, care a interzis fumatul pe patru dintre plajele oraşului. S-a constatat un număr mult mai mic de mucuri de ţigară în nisip, ceea ce  a dus la extinderea măsurii.

Aproximativ 20% din populaţia Barcelonei este fumătoare, însă, o consultare publică demarată de primărie a arătat că peste 80% dintre rezidenţi sunt de acord cu interzicerea fumatului pe plaje.

 

 

Spania are unele dintre cele mai dure legi împotriva fumatului din Europa. Mucurile de ţigară au devenit o cauză majoră a poluării de coastă. În decembrie 2021, Spania a adoptat o lege care permite municipalităților locale să amendeze fumătorii de pe plaje cu până la 2.000 de euro.  Până în mai 2022, fumatul era interzis pe 550 de plaje de pe teritoriul Spaniei.  Insulele Baleare și Insulele Canare, Andaluzia, Galicia și Valencia au interdicţii parţiale sau totale de fumat pe plajele lor, ţigările fiind permise numai în anumite zone amenajate.

Conform unui studiu recent, mucurile de ţigară reprezintă un sfert din gunoiul strâns de pe plajele din vestul Mediteranei. Sunt deşeuri care conţin multe substanţe toxice pentru mediul înconjurător, se descompun foarte greu, în aproximativ 10 ani şi ajung foarte uşor să polueze mările şi oceanele lumii.

 

*** Mai multe ştiri despre destinaţii de vacanţă din întreaga lume, aici

About Author