SEYCHELLES | Atolul Aldabra, casa ţestoaselor gigant, invadat de tone de gunoaie aduse de ocean

SEYCHELLES | Atolul Aldabra, casa ţestoaselor gigant, invadat de tone de gunoaie aduse de ocean

Poluarea oceanelor afectează unul dintre cele mai izolate şi valoroase parcuri marine incluse în patrimoniul UNESCO. Aproximativ 513 tone de deşeuri aduse de Oceanul Indian sufocă acest petic de pământ unic în lume. Vorbim de atolul Aldabra, locul unde trăieşte cea mai mare populaţie de ţestoase gigant, rezervaţia naturală care este casă pentru mai multe specii endemice şi o sursă nepreţuită pentru oamenii de ştiinţă.

 

Aldabra
Gunoaie pe Atolul Aldabra, Seychelles | Sursă foto: Seychelles Islands Foundation
Atolul Aldabra, Seychelles | Sursă foto: Seychelles Islands Foundation
Gunoaie pe Atolul Aldabra, Seychelles | Sursă foto: Seychelles Islands Foundation

Pozele publicate de Seychelles Islands Foundation sunt însoţite de un strigăt de disperare. Zilele acestea ar fi trebuit să sărbătorească 51 de ani de la înfiinţarea unuia dintre cele mai vechi centre de cercetare pentru biodiversitate din lume şi să se laude cu realizarile, deloc puţine. Au ales să publice aceste imagini şi să tragă un semnal de alarmă asupra poluării oceanelor şi a efectelor asupra mediului înconjurător. În fiecare an, pe Atolul Aldabra au loc campanii  ample de ecologizare, la care participă voluntari din toată lumea. Se adună zeci de tone de gunoaie. Din păcate, în câteva luni totul este la loc.

O mână de cercetători locuiesc pe acest atol, aflat la peste 1100 de kilometri de insulele centrale ale arhipelagului Seychelles. Se luptă să conserve ecosistemul unic, să protejeze speciile endemice şi să eradicheze plantele şi vietăţile invazive. Primesc de două ori pe lună provizii şi periodic sunt ajutaţi de organizaţii de mediu, şi de grupuri de voluntari, pe care-i prezintă drept viitori pionieri ai conservării.

 

Atolul Aldabra | Sursă foto: Seychelles Islands Foundation

Aldabra este singurul loc din lume unde fauna locală este dominată de reptile. Peste 100.000 de ţestoase gigant trăiesc aici, potrivit celei mai recente numărători. Se ştie că, de-a lungul timpului, aceste insule s-au aflat de mai multe ori sub nivelul mării şi, de fiecare dată când au ieşit de sub ape, uriaşele ţestoase le-au colonizat. Aşa de mari cum sunt, corpurile lor plutesc şi pot supravieţui perioade lungi de timp pe mare fără hrană sau apă. Cercetătorii monitorizează cu atenţie schimbările în timp ale acestei reptile preistorice în faţa ameniţărilor contemporane, precum schimbările climatice, asaltul speciilor invazive sau nivelul tot mai crescut de poluare.

 

Atolul Aldabra | Sursă foto: Seychelles Islands Foundation

Problema deşeurilor aduse continuu de ape este foarte apăsătoare pentru această mică naţiune din Oceanul Indian, pentru care atolul Aldabra este o mândrie naţională. Zona poate fi vizitată doar cu permis obţinut de la autorităţi şi numai după o pregătire temeinică a călătoriei. Se poate ajunge acolo fie la bordul unei nave de cercetare, fie cu cele câteva bărci acreditate. Drumul în sine durează câteva zile. Cei care vor să coboare pe ţărm trec printr-un proces de decontaminare, le sunt verificate hainele, încălţămintea, genţile ca să nu cumva să aducă, accidental, pe insulă seminţe sau insecte străine care să pună în pericol ecosistemul local. Conform datelor oferite de Seychelles Islands Foundation, 294 de turişti au vizitat în ultimul sezon atolul Aldabra.

Pentru toţi cei care muncesc cu pasiune ca să protejeze acest loc, orice recunoaştere este importantă. Şi orice strigăt de ajutor trebuie recepţionat şi propagat.  Alături de tristele poze aniversare iată şi rezultatul muncii lor din ultimii 50 de ani. Priviţi filmuleţul şi o să înţelegeţi 👇

https://www.youtube.com/watch?v=Iy_tCzAMFkk

 

Mai multe informaţii despre destinaţii din întreaga lume, aici

About Author