UPDATE 1 iulie 2024
În Japonia, a început sezonul de alpinism pe Muntele Fuji, cu reguli noi pentru turiști. Persoanele interesate să-i cucerescă vârful trebuie să plătească o taxă de 2000 de yeni (12 dolari). Doar 4000 de permise de acces se acordă zilnic, o măsură menită să protejeze muntele-simbol de gunoaie și poluare, iar pe turiști, de ambuteiaje și accidente. Cei care doresc să escaladeze Muntele Fuji primesc, în schimbul achitării taxei, o brăţară ce le permite accesul pe traseu, între orele 3.00 şi 16.00. Turiștii care au cazare la cabanele de pe traseu sunt excluși din această numărătoare.
Știrea inițială:
Se schimbă regulile de acces pe Muntele Fuji, începând din această vară. Oficialii niponi au anunțat că vor permite accesul a cel mult 4000 de vizitatori zilnic pe emblematicul munte. De asemenea, în premieră va exista o taxă de intrare. Ambele măsuri vizează protejarea Muntelui Fuji de turismul excesiv și vin ca urmare a îngrijorărilor legate de poluarea cu gunoaie, dar și de siguranța turiștilor, într-o perioadă în care popularitatea zonei a crescut puternic.
Noile măsuri intră în vigoare de la 1 iulie, atunci când începe noul sezon de 70 de zile de ascensiune. Vor fi introduse, pentru început, pe traseul Yoshida – cel mai popular, datorită accesului ușor din Tokyo, dar și a ofertei generoase de locuri de cazare în cabane și refugii montane. Va exista și o restricție de ore – alpiniștilor le va fi interzis să înceapă ascensiunea după lăsarea întunericului, adică între orele 16:00 și 2:00.
În 2023, aproape 300.000 de turiști au urcat pe Muntele Fuji, din care mai mult de jumătate au ales traseul Yoshida. Potrivit autorităților din regiune, a fost anul cu o cantitate record de gunoaie, dar și cu blocaje în trafic și multe accidente. Foarte mulți turiști cu puțină experiență pe munte au avut nevoie de ajutor în apropierea vârfului.
Nu se știe încă cât va costa biletul de acces pe munte. Oricum taxa va fi colectată la intrarea pe traseul Yoshida, acolo unde va fi instalată o poartă. Din 2014, turiștii care au urcat pe muntele Fuji au fost încurajați să facă o donație, adică să plătească voluntar 1000 de yeni (aprox 6.2 euro) de persoană, pentru conservarea sitului. Oficialii japonezi au anunțat că din banii colectați din noua taxă se vor construi adăposturi în caz de erupții vulcanice și se vor face lucrări de întreținere a traseelor.
Fuji este un vulcan activ de 3776 de metri, cel mai înalt munte din Japonia și al doilea cel mai înalt vulcan din Asia. Muntele Fuji, cu conul său simetric, acoperit de zăpadă aproape jumătate din an, este unul dintre cei trei munți sacri ai Japoniei, o imagine-simbol a insulei, iar din 2013, parte din patrimoniul Mondial UNESCO.
Mai multe informaţii despre destinaţii şi experienţe de călătorie, AICI
Imagini video cu cele mai spectaculoase experienţe din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories