FEȚELE INSULELOR MALDIVE | Experiențe și imagini reale dintr-un paradis, pe alocuri, cosmetizat

Raluca Finta Jurnalist

 

Maldive nu a fost niciodată pe lista mea scurtă de vacanțe. Poate și pentru că era promovată exclusiv ca destinație de lux cu prețuri prohibitive. Ei, bine, nu este tocmai așa. S-a nimerit să prindem o ofertă Qatar Airways. Puțin peste 400 de euro biletul dus-întors Istanbul – Male. Prețul ne-a atras, așa că am început să ne uitam după cazare. Contrar aparențelor, în Maldive găsești oferte pentru toate buzunarele. Sunt și resorturi exclusiviste, unde o noapte de cazare costă, nu pricep cum, chiar și peste zece mii de euro, dar poți  plăti și  până într-o mie de euro pentru două săptămâni. Îți trebuie doar răbdare să cauți și să înțelegi cum merg lucrurile.

 

Villingilivaru Island, South Ari Atoll, Maldives

 

Maldive este un arhipelag în Oceanul Indian, cu peste 1100 de insule de coral, grupate în 26 de atoli. Doar puțin peste 250 dintre acestea sunt locuite. Ca o curiozitate, teritoriul arhipelagului este format din 99% apă și mai puțin de 1% pământ. Vorbim despre cea mai joasă țară din lume, zona de uscat aflându-se la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării.

O parte dintre insule sunt publice. Aici trăiesc comunități mici de localnici. Altele sunt exclusiv resorturi private. Merită trăite ambele experiențe.

 

Villingilivaru Island vs. Hulhumale Island

 

Evident, cele mai ieftine variante de cazare se găsesc pe insulele publice, acolo unde baștinașii s-au orientat către turism și și-au dezvoltat propriile afaceri.  Sunt oameni foarte drăguți și primitori. Fiind vorba despre o țară musulmană extrem de conservatoare, legislația locală impune diverse restricții, neplăcute pentru mulți turiști. Pe insulele publice te poți afișa în costum de baie doar într-un singur loc special amenajat – “bikini beach”. Și, oficial, este interzis consumul băuturilor alcoolice.  Cu alcoolul înțeleg că s-a rezolvat… au fost inventate baruri plutitoare, ancorate la 100 de metri de țărm și care nu intră sub incidența legii. Alta este, însă, cea mai mare problemă a insulelor publice: poluarea.  Cele mai multe insule publice sunt sufocate de gunoaie atât pe uscat cât și în apă, iar frumusețea naturală a pălit din cauza exploatării excesive.

Din acest motiv, să nu te aștepți să găsești pe nicio insulă locuită culori sau peisaje ca cele din filmele de prezentare sau din fotografii. Aici faci cunoștință, însă, cu viața reală a băștinașilor, dar și cu ospitalitatea lor. Niște detalii bine de știut când planifici o vacanță în Maldive…

Perioada care ne interesa, luna iulie, este considerată extrasezon. Este perioada musonilor. Sunt însă mulți turiști care aleg tocmai aceste luni întrucât prețurile sunt mai mici și nici nu este atât de cald.

Noi am vrut  să trăim ambele experiențe în Maldive. Am avut norocul să găsim cazare pe o micuță insulă-resort care arăta foarte bine și avea prețuri omenești. Ultimele două nopți le-am rezervat pe o insulă publică, undeva aproape de aeroport.  Este o recomandare general valabilă, să nu lași un drum lung cu barca în ziua în care ai biletul de avion. Riști să fie marea agitată și să ratezi plecarea.

Așadar, iată-ne aterizând pe Velana, principalul aeroport din Maldive. Impropriu numit aeroportul din Male, pentru că se află pe o insulă vecină. O insulă artificială, construită conform dimensiunilor și rigorilor unui aeroport internațional.  Cea mai tare primă senzație: să cobori din avion și să te urci direct în barcă.

 

Velana International Airport, Maldives

 

15 minute durează drumul cu feribotul până în capitală, iar biletul costa 1 dolar.  Aici am avut primul șoc – Male este un oraș atât de aglomerat și de poluat, departe de a semăna cu un paradis. Am avut timp câteva ore să ne aruncam un ochi prin jur, așteptând un cuplu de italieni cazați în același resort cu noi. Prețurile de aici nu sunt exagerat de mari. O cafea costă între 1,5 și 2,5 dolari, un fresh – până în 3 dolari, un sandwich, între 1,6 și 3 dolari, o salată – 5 dolari, iar o pizza, între 7 și 10 dolari.

 

Male, Maldives

 

În Male circulă puține mașini și doar pe străzile principale. În rest, insula este plină de scutere. Am mai avut o experiență interesantă aici –  grupurile de turiști sunt transportate în diverse puncte de pe insulă în bena unor dubițe înguste, care țin loc de taxiuri pe străzile înghesuite ale insulei.

 

Male, Maldives

 

Din Male către celelalte insule sunt mai multe variante de transfer: ferry-ul, pentru distanțe mici, barca rapidă și hidroavionul. Pentru insulele îndepartate există și curse interne de avion. Arhipelagul se întinde pe o suprafață de 90 de mii de kilometri pătrați  și este deservit de 12 aeroporturi dintre care 8 exclusiv pentru curse domestice.

În general, hotelul unde ai rezervat îți asigură și transferul. Este bine de știut că oferta inițială de transfer se poate negocia… serios. Noi am făcut asta și tot am plătit de trei ori mai mult decât prețul corect. Să vă povestesc:  Insula noastră se afla în South Ari Atoll, la o distanță de 1 oră și 45 de minute de capitala Male. Oferta inițială pentru transferul cu barca rapidă a fost de 150 de dolari de persoană dus-întors (același preț și pentru copii). După negociere, am obținut o reducere la 120 de dolari de persoană. Abia la întoarcere am aflat că prețul real al cursei era de 40 de dolari dus-întors. La prima vizită în Maldive nu ai cum să știi să-ți aranjezi transferul pe cont propriu. Acum, însă, am putea.

Pentru aceeași distanță, transferul dus-întors cu hidroavionul costa 360 de dolari pentru un adult și 215 dolari pentru un copil. Dacă optezi pentru o cursă internă, 271 de dolari pentru adult și 161 de dolari pentru copii. Sunt prețuri în extrasezon. În restul anului, costurile sunt mai mari cu câteva zeci de dolari. Atenție, fiecare resort are propriile tarife de transfer!

Odată ce ai părăsit portul atât de poluat din Male, peisajul se schimbă complet. Întinsul albastru este întrerupt din când în când de niște pete de nisip albe înconjurate de zone turcoaz pe care sunt înșirate lanțuri de bungalowuri. Am avut noroc de mare calmă și am savurat cele aproape două ore de drum pe apă.

 

Villingilivaru Island – Ranveli Island Resort – South Ari Atoll, Maldives

 

Villingilivaru Island – Ranveli Island Resort – este o pată de uscat atât de mică, încât nici nu se regăsește pe hartă. Are 700 de metri lungime și cam 200 de metri în zona cea mai lată.  Barca a acostat lângă ponton. Am fost întâmpinați cu prosoape umede și fresh de mango.

Complexul Ranveli este format din 24 de casuțe pe plajă, un restaurant, două baruri, piscină, un centru spa și un centru de scufundări. Totul este extrem de simplu și natural. Nu este nimic luxos, însă pentru un iubitor de natură este cu adevarat paradis.

 

Villingilivaru Island – Ranveli Island Resort – South Ari Atoll, Maldives

 

Toată insula este acoperită de nisip alb de coral, care este greblat de două ori pe zi de angajați. Pe una dintre laturi se află pontonul cu acces direct la reciful de corali. Pe cealaltă parte se întinde o plajă superbă ce se continuă cu o imensă zonă de apă turcoaz. Plaja este amenajată cu separeuri decupate direct în tufele cerate, de un verde ireal. Insula, așa mică cum e, este acoperită de o vegetație spectaculoasă.

 

 

Ranveli este printre puținele resorturi al cărui proprietar este un localnic… o femeie ce pare a fi mână de fier. Poate de aici și prețul mult mai mic atât pentru cazare cât și pentru alte servicii, comparativ cu ce se practică pe alte insule-resort. Noi patru am plătit 1800 de euro pentru 12 nopți și regim de masă full board (3 mese fara băutură).

În prima săptămână am fost 10 turiști pe insulă, mai puțini decât numărul angajaților. Părea că suntem singuri. Deși eram o mână de oameni, meniul era variat: delicioase specialități indiene și internaționale, pește proaspăt, din belșug și o paletă impresionantă de dulciuri. Atenție, dacă nu am fi optat de la început pentru 3 mese pe zi, acolo tariful era mult mai mare.

Ca băuturi, o bere costa aici 7 dolari, un cocktail, între 10 și 12 dolari, un fresh – 7 dolari și o apă plată la un litru – 3 dolari. Am înțeles că era sensibil mai ieftin decât la alte resorturi.

 

Villingilivaru Island – Ranveli Island Resort – South Ari Atoll, Maldives

 

Restaurantul este construit deasupra apei. Și este “apărat” de zeci de rechini. Nu e glumă, nici exagerare. Priveliștea e wow. Aflăm că rechinașii de coral sunt o specie prietenoasă. De altfel, am și înotat cu ei în fiecare zi. Iar seara, la finalul mesei, copiii îi hrăneau cu resturi de pește păstrate special de angajați.

 

Villingilivaru Island – Ranveli Island Resort – South Ari Atoll, Maldives

 

Am fost întrebați obsesiv dacă nu ne-am plictisit pe o insulă atât de mică. Ei, bine, nu! Nici noi, nici copiii… Am stat numai sub apă. Reciful de corali din dreptul insulei este extrem de animat: bancuri uriașe de pești de toate mărimile și culorile defilau zilnic prin fața noastră, alături de rechini, pisici de mare, cârduri de eagle rays, morene, stele de mare, chiar și broaște țestoase (more photos here). Ca într-un ritual, știam pe ore ce vietăți urmau să apară. Apa era atât de clară încât vedeai ce se întâmplă până la 10 metri în adânc.

 

Villingilivaru Island – Ranveli Island Resort – South Ari Atoll, Maldives

 

Au fost zile în care am plecat în excursii cu bărcile lor tradiționale – Dhoni. Am pescuit, am înotat cu țestoase uriașe, dar cea mai tare senzație a fost întâlnirea cu un rechin balenă de aproape 8 metri. Am înotat cu el și noi și copiii, aproximativ 15 minute.

 

Photo credit: Cinzia Zagar

 

Rechinii balenă sunt cele mai mari mamifere subacvatice, dar sunt inofensivi. Singura grijă pe care trebuie să o ai în preajma lor este să păstrezi distanța de 2-3 metri ca să nu te lovească cu coada atunci când înaintează. Și, atenție la valurile pe care le poate declanșa.

 

Turiști fericiți, după întâlnirea cu rechinul balenă | South Ari Atoll, Maldives

 

Cu aceleași pasiuni ca noi, mai erau pe insulă două familii de italieni cu care ne-am petrecut cele aproape două săptămâni. În rest, ceilalți turiști pe care i-am întâlnit aici făceau trasee pe mai multe insule pe care stăteau câte una sau două zile.

Dupa 12 zile ne-am despărțit de micul paradis și ne-am îndreptat spre Hulhumale, o insulă artificială, legată de aeroport printr-un pod. Două nopți ne-am cazat aici, la un hotel micuț, pe faleză. Nu există termen de comparație, însă a fost o experiență interesantă să locuim și pe o insulă publică. Ne-am plimbat pe străduțe, am mâncat foarte bine, am interacționat cu localnicii și le-am studiat stilul de viață. Cel mai mare neajuns – plaja pentru turiști era departe, mică și complet neîngrijită.

 

Hulhumale Island, Maldives

 

Cei care aleg să se cazeze pe insule publice pot face excursii de o zi pe diverse insule-resort, cu tot confortul de rigoare. Prețul excursiei all inclusive este de aproximativ 100 de dolari de personă.

Spre finalul călătoriei am avut și niște peripeții. În ultima zi, vremea s-a stricat brusc, aș putea spune că am experimentat un episod de ploi musonice. Problema este că eu planificasem un drum în capitala Male ca să cumpărăm diverse suveniruri. Nu mi-am dat seama de intensitatea vântului. Angajații din port ne-au asigurat că feribotul va circula, așa că ne-am îmbarcat. Drumul la dus a fost… neplăcut, dar suportabil. La întoarcere, însă, a fost cumplit. Cred că am prins ultima cursă.  Vântul bătea atât de puternic, iar marea era extrem de agitată. Niște valuri uriașe împiedicau înaintarea bărcii care scârțâia din toate încheieturile. Drumul care, în mod normal dura 15 minute, l-am făcut în 30. A fost într-adevăr o experiență urâtă.  Ce vreau să vă spun de fapt – mare grijă la vreme! În câteva ore se poate schimba radical, iar marea, chiar și cea din Maldive, știe să fie și extrem de neprietenoasă. Să aveți întotdeauna un plan de rezervă.

Cu ce impresii am plecat? Maldive nu este o destinație exclusiv pentru luna de miere sau pentru milionari excentrici.  Este o țară spectaculoasă, unică, o țară a contrastelor, o țară cu mai multe fețe, dar cu același suflet. O țară care nu trebuie tratată superficial, ci merită descoperită în esență. O țară ale cărei peisaje și viață subacvatică îți taie respirația, bogății care trebuie protejate cu discernământ ca să se poată bucura de ele cât mai multe generații.

 

P.S.

Între timp am aflat că micuțul resort la care am stat nu a rezistat și a fost înghițit, “rechinește” vorbind, de un mare lanț de hoteluri de lux, iar insula, complet reamenajată va fi redeschisă în prima parte a lui 2019. Evident, cu alte pretenții. Mi-a părut tare, tare rău să aflu asta. Dar sunt conștientă că lumea e în mișcare și oricât am vrea noi să oprim timpul, este imposibil.

GOOD TO KNOW:

  • Sezonul uscat: Decembrie – Aprilie
  • Sezonul musonilor: Mai – Noiembrie
  • Taxă de ieșire din țară: 12 dolari

More photos here

Semnează și tu pe harta experiențelor autentice!

Iubești să descoperi oameni și locuri noi? Ești călător amator, blogger sau colinzi lumea prin prisma jobului?
Hai să ne împărtășești experiențele tale de călătorie, exact așa cum le-ai trăit!

Trimite-ne poveștile și recomandările tale pe office@dailyescape.net și intră în comunitatea călătorilor dedicați și informați!

MORE NEWS