PHUKET ELEPHANT SANCTUARY | O lecție de turism etic pe o insulă care încă seamănă cu un lagăr pentru animale

Raluca Finta Jurnalist

 

Gaew Ta sau “Darling” are 50 de ani și cea mai mare parte a vieții a fost exploatată și chinuită, pe rând în industria forestieră și apoi în cea turistică, cărând turiști în spinare cât era ziua de lungă. Rănile dobândite în timpul reprizelor de “corecție” au făcut-o să orbească.

 

GAEW TA, rescued 8 December 2016 | Photo: Phuket Elephant Sanctuary

 

Este un elefant extrem de blând, iubitor și deștept, printre primii salvați și îngrijiți de Phuket Elephant Sanctuary. S-a acomodat rapid și este nedespărțită de al ei mahout, a cărui voce îi ghidează permanent pașii prin pădure.

 

SROY FAH, rescued 8 February 2018 | Phuket Elephant Sanctuary

 

Pe Sroy Fah a salvat-o personalitatea ei. Fire încăpățânată și energică, nu a acceptat să fie călărită, nici de îngrijitori, nici de turiști, așa că era ineficientă. A fost vândută dintr-o tabără într-alta, doar, doar o reuși cineva să o supună. Până când, la 40 de ani, a fost răscumpărată și a ajuns aici, în acest sanctuar, unde personalitatea îi este respectată și se bucură de un mediu apropiat de cel natural.

 

KANNIKA & MADEE, rescued 30 August 2016 | Phuket Elephant Sanctuary

 

Kannika și Madee sunt primele sosite în sanctuar, ambele după ani mulți de muncă ca să plimbe sau să distreze turiștii. De când au venit sunt nedespărțite. Deși prima are 36 de ani si este năzdrăvană, zbanghie chiar, iar celalaltă are 69 de ani și suferă încă de pe urma rănilor provocate de gloanțele cu care a fost “dresată”, nu se dezlipesc una de cealalată.

Opt elefanți salvați de la diverse abuzuri trăiesc în acest moment la Phuket Elephant Sanctuary. Iar dacă le asculți poveștile te cutremuri. Vin din lumea tristă a animalelor exploatate și chinuite pentru a distra turiștii. O industrie care nu va dispărea câtă vreme este alimentată de toți cei care plătesc pentru a-și satisface niște porniri egoiste, fără să se gândească sau să le pese de consecințe.

 

Phuket Elephant Sanctuary

 

Când le-am povestit copiilor despre elefanți, am exclus din start posibilitatea de a-i călări. Au înțeles motivele, chiar mai repede decât mă așteptam. Căutând pe net un loc decent unde să mergem, am gasit câteva camp-uri care își spuneau “sanctuare” și care promiteau turiștilor sesiuni de bălăceală cu elefanți și chiar reprize de băi de nămol cu uriașele animale. Imaginile care însoțeau prezentările erau dezarmante: hoarde de turiști erau atașate la câte un elefant, pe care îl stropeau sau îl frecau cu nămol… Animalul abia se vedea din mulțime. Am și trecut pe lângă unul dintre aceste locuri în care groapa cu apă era în buza șoselei, iar zgomotul mașinilor se combina cu chiuitul turiștilor. Deprimant!

Am continuat să caut și așa am ajuns la Phuket Elephant Sanctuary. Un parc întins pe 12 hectare, devenit cămin pentru elefanții bătrâni sau bolnavi, “pensionați” sau răscumpărați după zeci de ani de traume și abuzuri, fiind munciți până la epuizare în construcții sau în turism. Este singurul parc etic de pe această insulă și unul dintre cele câteva din Thailanda unde poți admira și interacționa cu elefanți aflați cât mai aproape de mediul lor natural.

La prima vedere, mi-a atras atenția modul “fair” în care era prezentată și argumentată oferta lor. Poți petrece jumătate de zi sau o zi întreagă în compania elefanților de aici. Singura interacțiune cu ei este, însă, momentul în care îi hrănești cu ananas, banane, pepene sau castraveți – elefanții mănâncă aproape tot timpul și sunt atât de pofticioși încât acceptă mâncarea de la orice “furnizor”.

 

Phuket Elephant Sanctuary
Phuket Elephant Sanctuary

 

În schimb, primești explicații detaliate de ce nu ți se permite să faci baie cu elefanții sau să te bălăcești cu ei în noroi. Elefanții iubesc să înoate, să se răcorească în apă și să se tăvălească în noroi. Dar iubesc să facă asta în compania altor elefanți, nu cu zeci de turiști simultan. Un număr mare de oameni în preajma lor îi stresează și îi îndepartează de la comportamentul lor natural. Poți, însă, să îi admiri în voie, de aproape, cum se distrează în apă.

 

Phuket Elephant Sanctuary
Phuket Elephant Sanctuary

 

Phuket Elephant Sanctuary
Phuket Elephant Sanctuary

 

În vecinătatea Parcului Național Khao Phra Thaeo, pe cele 12 hectare din Paklok, uriașii se plimbă, se îmbăiază când au chef și socializează liber. Pentru elefanții răniți, care nu mai pot sta mult în picioare și pentru care terenul accidentat din junglă poate fi periculos, există amenajat un bazin pentru  hidroterapie.

 

Phuket Elephant Sanctuary
Phuket Elephant Sanctuary

 

Fiecare elefant are câte un îngrijitor personal (mahout) care îl însoțește, îi cunoaște nevoile, comportamentul și tabieturile. Mi-au lăsat impresia unor oameni dedicați care într-adevăr iubesc aceste animale.

 

Phuket Elephant Sanctuary
Phuket Elephant Sanctuary

 

Ghidul nostru, spre exemplu, Niparat Ngamlod, ne-a mărturisit că a venit aici din dragoste pentru elefanți și a învățat engleza pe parcurs, corectată și ajutată de turiști.  O simți din modul în care încearcă să-și găsească cuvintele pentru a-ți povesti atâtea detalii despre fiecare animal în parte – peripeții, curiozități – cât este de devotată acestor uriași.

 

Phuket Elephant Sanctuary
Phuket Elephant Sanctuary

 

Ce mi-a mai plăcut mult aici… deși spațiul este generos, numărul turiștilor este limitat într-o tură. În același timp cu noi au mai fost aproximativ 30 de alți vizitatori. Am fost împărțiți în grupe de 6-7, fiecare cu propriul ghid, astfel încât nu ne-am suprapus pe traseu, nu ne-am înghesuit la poze și am putut savura fiecare moment.

Doi adulți și doi copii am plătit 9000 baht (aproape 260 de euro) pentru patru ore în preajma elefanților de aici. Dar a meritat fiecare cent.

Este un loc plin de învățăminte atât pentru copii, cât și pentru adulți. Turiștii sunt învățați că se pot bucura de aceste animale majestuoase și fără să le producă suferință sau traume suplimentare.

Phuket Elephant Sanctuary este un parteneriat între Montri Todtane, un fost proprietar de elefanți din zonă și Lek Chailert, fondatorul Fundației Save Elephant și unul dintre cei mai devotați militanți pentru drepturile elefanților, la nivel mondial.

 

Lek Chailert | Photo: Saengduean Lek Chailert , facebook.com

 

Lek Chailert este de altfel și fondatorul Elephant Nature Park, din Chiang Mai, primul și cel mai mare parc etic pentru elefanți din Thailanda. În ultimii 10 ani, prin fundația pe care o conduce s-a luptat să schimbe mentalități în industria turismului din Thailanda, dar și din țările vecine, determinând mulți proprietari de tabere de elefanți să se apropie de Elephant Nature Park pentru a afla mai multe despre bunăstarea acestor animale și despre principiile turismului etic.

Sunt câteva sanctuare etice recunoscute în Thailanda. Pe lângă acesta din Phuket, Elephant Nature Park, din Chiang Mai, Boon Lott’s Elephant Sanctuary în Sukhothai sau Wildlife Friends Foundation Thailand în regiunea Phetchaburi.

Din păcate în Asia, în special, elefanții sunt printre cei mai eficienți “entertaineri” din industria turistică. După ani în care le-au fost distruse habitatele, au fost capturați și exploatați, elefanții asiatici au ajuns o specie pe cale de dispariție.

Chang (“elefant” în limba locală), este simbolul național al Thailandei. Dar este și unul dintre cele mai abuzate animale de aici…  Aproximativ 2000 de elefanți sălbatici mai exista în Thailanda, din peste 100.000 câți erau în urmă cu 100 de ani. După interzicerea exploatărilor forestiere în 1989, cei mai mulți elefanți folosiți la muncă au ajuns în industria turistică. În prezent 60% dintre elefanții din Thailanda trăiesc în captivitate, iar 60% dintre aceștia sunt folosiți în turism.  Este o practică ce nu va dispărea, cu siguranță, ăsta le este destinul. Este important, însă, să se schimbe măcar modul în care sunt tratate aceste animalele.

Cei care plătesc ca să se plimbe pe spinarea elefanților sau ca să-i vadă în diverse spectacole nu știu, poate, că, pentru a fi dresați și obedienți, elefanții trec printr-un procedeu înfiorător numit Phajaan (“zdrobirea”), în care sunt legați și torturați până acceptă să execute comenzile.

Încercați să vă gândiți de două ori atunci când vreți să plătiți ca să călăriți un elefant, să-l vedeți cum stă în două labe sau cum pictează cu trompa…. Puneți-vă câteva întrebări dacă vă tentează să vă jucați sau să vă fotografiați cu tigrii, să asistați la meciuri de baschet între maimuțe sau la spectacole cu cobre ori să mângâiați, spre exemplu, un rechin fioros. Aceste animale sunt drogate și chinuite pentru bani. Nu ține decât de noi, turiștii, să nu mai contribuim la această industrie a exploatării animalelor.

 

GOOD TO KNOW ABOUT ELEPHANTS:

*Perioada de gestație este de 2 ani

*Poate trăi în sălbăticie până la 70 de ani

*În ciuda dimensiunilor uriașe, are un echilibru extraordinar și un simț tactil foarte bine dezvoltat

*Stratul de piele are o grosime de 2,5 cm

*Creierul elefantului cântărește 5 kg, de 4 ori mai mult decât al omului

*Trompa lui are 100.000 de mușchi

*Își folosesc urechile ca să își regleze temperatura corpului

*Comunică între ei prin infrasunete și vibrații

*În ciuda dimensiunilor, spinarea lor este foarte sensibilă și greutățile mari le pot cauza afecțiuni severe

*Sunt discreți și timizi, păstrează distanță față de restul animalelor, cel mai bine se simt în preajma semenilor

*Își petrec cea mai mare parte a zilei mâncând. Cosumă până la 300 de kg de mâncare pe zi. Preferă lăstarii de bambus, trestie de zahăr, iarba sau divese frunze. Iubesc fructele – banane, ananas, pepene

*Beau 150 de litri de apă pe zi

 

More photos here

 

 

 

 

Semnează și tu pe harta experiențelor autentice!

Iubești să descoperi oameni și locuri noi? Ești călător amator, blogger sau colinzi lumea prin prisma jobului?
Hai să ne împărtășești experiențele tale de călătorie, exact așa cum le-ai trăit!

Trimite-ne poveștile și recomandările tale pe office@dailyescape.net și intră în comunitatea călătorilor dedicați și informați!

MORE NEWS