“Pandamania” via GERMANIA | Zoo Berlin, parte din programul internațional de salvare a urșilor panda

    Faceți cunoștință cu Meng Meng și Jiao Qing, singurii panda din Germania. De aproape doi ani sunt rezidenții VIP ai grădinii zoologice din Berlin. Așa vedete sunt că au fost întâmpinați la sosire de cancelarul german Angela Merkel și de președintele chinez Xi Jinping. Ba au apărut și pe coperta Der Spiegel și au peste 100.000 de fani pe Facebook. Beat this!

 

Jiao Qing, Zoo Berlin

Pe doamnă o cheamă Meng Meng, adică “Sweet Dream”. Are șase ani și o pasiune de nestăvilit: iubește să se cațere. Oriunde, oricând. Zilnic se laudă turiștilor cu talentul său de alpinistă. Este tare prietenoasă, dar și extrem de curioasă.

 

Meng Meng, Zoo Berlin

El e Jiao Qing (“Darling”), are 9 ani, peste 100 de kg și este mare mâncăcios. Își petrece aproape toată ziua degustând diverse sortimente de bambus. Dacă cumva îi întârzie masa sau nu este el primul servit, devine foarte vocal.

 

Jiao Qing, Zoo Berlin

Asigurarea hranei celor doi panda a fost o mare provocare pentru cei de la Zoo Berlin. Fiecare mănâncă zilnic între 10 și 30 de kilograme de bambus proaspăt. Frunzele de bambus, toxice pentru oameni, sunt o delicatesă pentru ursul panda. În China există peste 500 de specii, în Germania însă, bambusul este o plată exotică cu rol decorativ, nu furajer. Așa că hrana celor doi blănoși este importată din Olanda. Un camion frigorific plin cu bambus proaspăt ajunge săptămânal la Zoo Berlin. Iar speciile livrate diferă de la o săptămână la alta, pentru diversificare.

Ca o curiozitate, urșii panda digeră doar aproximativ 17% din cantitatea de bambus pe care o consumă. Așa se explică de ce, spre deosebire de celelalte tipuri de urși, panda nu hibernează.

Un alt lucru inedit – adulții panda sunt animale solitare. Nu caută parteneri de joacă și nici nu tânjesc după colegi de “cameră”. Astfel și la Panda Garden din Berlin, cei doi au habitate separate. O singură dată pe an acceptă să fie împreună, în timpul sezonului de împerechere, pentru nu mai mult de 72 de ore.

Mai mult decât oricare alt animal, ursul panda a devenit un simbol internațional pentru conservarea speciilor pe cale de dispariție.  Conform ultimelor estimări doar 1860 de panda mai trăiesc astăzi în mediul lor natural, peste 70% dintre ei fiind în rezervații naturale. 67 de astfel de rezervații există în China, pe o suprafață de 14.000 km pătrați, tocmai pentru a proteja habitatul natural al ursului panda.
 
 
Chengdu Giant Panda Breeding Research Base | Photo credit: China Discovery
Una dintre cele mai importante stații de reproducere și de cercetare pentru panda din China este Baza de Cercetare Chengdu, din provincia Sichuan. Până în prezent, la Chengdu s-au născut peste 200 de pui de panda, inclusiv Meng Meng și Jiao Qing.  Obiectivul pe termen lung al bazei este să elibereze cât mai mulți urșii în rezervațiile protejate ale țării.

 

Zoo Berlin

8 grădini zoologice din Europa și 27 din întreaga lume găzduiesc în prezent urși panda. Vă întrebați, poate, cum au ajuns niște animale pe cale de dispariție aici… Ei bine, sunt parte tocmai din acest program internațional de conservare a speciei. Perechile de panda gigant sunt “închiriate” pe anumite perioade de timp acestor grădini zoologice interesate de proiect, animalele fiind atent supravegheate de specialiștii chinezi. Au amenajate habitate asemanătoare celui natural, în încercarea de a ajuta acestă specie să se reproducă. Grădina zoologică din Madrid este primul loc unde un urs panda s-a născut în captivitate, în afara Chinei. Se întâmpla în 1982. De atunci, alți patru pui de panda au venit pe lume cu certificat de naștere spaniol.  Taxa plătită de grădinile zoologice este canalizată exclusiv către centrele de cercetare care luptă pentru conservarea, reproducerea, protecția și reintroducerea în sălbăticie a acestor animale spectaculoase.

MORE NEWS