Indonezia investește în “10 noi Bali”
Indonezia și-a propus să multiplice succesul de care se bucură Bali, dar să și mute din presiunea de pe această destinație care este, fără îndoială, cea mai râvnită și aglomerată din țară. “10 new Balis” este un proiect demarat în 2016 ce urmărește să reproducă efectele economice ale turismului din Bali la nivel național, îndreptând atenția investitorilor și turiștilor către alte 10 destinații spectaculoase, dar puțin frecventate. Strategia include atragerea de fonduri pentru modernizarea aeroporturilor din provincii, construirea de noi facilități, îmbunătățirea infrastructurii și accesului în aceste locuri cu potențial. Deși autoritățile indoneziene s-au angajat ca, în paralel, să implementeze principiile turismului sustenabil, sunt voci care se tem că dorința de profit rapid va duce la neglijarea mediului și a culturii locale, așa cum s-a întâmplat chiar în Bali. Cei care privesc cu scepticism acest proiect amintesc cât de mult s-a schimbat în rău Bali în ultimii 40 de ani – de la paradis tropical, la spot turistic ultraaglomerat și poluat. Să nu uităm că în 2017 autoritățile din Bali au declarat stare de urgență din cauza gunoaielor și se discută introducerea unei taxe de salubrizare de 10 dolari pentru fiecare turist străin care ajunge pe insulă.
Revenind la proiectul guvernamental, din cele peste 18.000 de insule care formează arhipelagul indonezian, au fost selectate 10 destinații despre care autoritățile spun că au potențial să atingă faima insulei Bali. Iată-le:
Mandalika, Insula Lombok
Mandalika este asemănată cu plaja Kuta din Bali de acum 20 de ani. Fâșii lungi de nisip alb, cu zone numai bune de surf și un fundal de dealuri acoperite de păduri luxuriante, toate pe coasta sudică a insulei Lombok. Zona oferă de la hoteluri de 5 stele pentru cele mai sofisticate gusturi până la hosteluri pentru backpackers. Potrivit jurnaliștilor locali, dintre cele 10 destinații prezentate de Ministerul Turismului, Mandalika are cel mai mare potențial de a deveni cu adevărat „noul Bali”. Insula Lombok este deja un loc popular în special pentru turiștii australieni, cei mai mulți au ales până acum cealaltă parte a insulei. La Mandalika se ajunge destul de simplu: zborurile din Bali durează în jur de 30 de minute, există și varianta feribotului din portul Padang Bai. Pe insulă urmează să se inaugureze o pistă Moto GP, primul eveniment fiind anunțat pentru 2021.
Borobudur, Provincia Java Centrală
Borobudur este cel mai mare templu budist din lume. Construit în secolul al IX-lea în timpul domniei dinastiei Sailendra, designul templului urmărește arhitectura budistă javaneză, care îmbină tradiția indoneziană a cultului strămoșilor și conceptul budist al atingerii Nirvanei. Este decorat cu 2.672 de panouri în relief și 504 statui ale lui Buddha. Monumentul este înconjurat de un lanț vulcanic, la baza căruia este un mix de ferme și sate rurale. Dacă timpul vă permite, merită să experimentați viața rurală în Java Centrală, petrecând o noapte sau două într-una dintre casele de oaspeți din zonă. Cei mai mulți vizitatori de până acum au ales să se cazeze în Yogyakarta, oraș aflat la 90 de minute de templu. Prețul excursiilor organizate de la Yogyakarta la Borobudur variază între 100 și 150 de dolari. Situl este deschis publicului zilnic între orele 6:00 și 17:00. Pentru cei care se încumetă să viziteze templul pe cont propriu, biletele costă 25 de dolari pentru adulți și 15 dolari pentru copiii între 3 și 10 ani. Cei care vor niște fotografii de senzație, pot alege “Sunrise Tour”, vizita în zorii zilei fiind cu 10 dolari mai scumpă – 35 de dolari biletul pentru un adult. La templu se ajunge fie cu autobuzul public de la Yogyakarta pentru mai puțin de 1 dolar, fie cu un microbuz pentru aproximativ 6 dolari. Drumul durează între 60-90 de minute. De la începutul acestui an în Yogyakarta s-a deschis un al doilea aeroport internațional.
Lacul Toba, Provincia Sumatra de Nord
Lacul Toba aduce mai mult cu un ocean. Acoperă 1.130 de kilometri pătrați, această suprafață impresionantă făcându-l cel mai mare lac vulcanic din lume. Se află în Sumatra de Nord, la o altitudine de 900 de metri deasupra nivelului mării, o zonă mai răcoroasă tot timpul anului. În mijlocul lacului se află insula Samosir, unită cu uscatul prin intermediul unui istm în apropiere de orașul Pangururan. Sunt multe lucruri de făcut pentru cei care aleg să viziteze Toba. Există o mulțime de sporturi nautice la dispoziția turiștilor: caiac, paddle board, schi jet etc. Pădurile tropicale din jur au o rețea de trasee de drumeție care duc la cascade impresionante și izvoare termale naturale. De asemenea poate fi vizitat satul tradițional Batak și piața săptămânală din Parapat. Sunt două perioade bune pentru a ajunge aici: între septembrie și noiembrie, atunci când are loc si festivalul local, un eveniment extrem de antrenant și spectaculos sau între lunile mai și septembrie. Pentru Lacul Toba se aterizează pe aeroportul din Medan (deservit de Jetstar, AirAsia și LionAir). Urmează un drum de 4-5 ore cu mașina către orasul Parapat – prețul pentru închirierea unei mașini private este în jur de 30 de dolari. De aici puteți lua un feribot care în 30 de minute ajunge pe Insula Samosir. O altă variantă de a ajunge la Lacul Toba este prin Aeroportul Internațional Silangit.
Tanjung Lesung, Provincia Banten
Tanjung Lesung este o plajă frumoasă din provincia Banten, în partea de vest a insulei Java. Satul aflat pe coastă, pustiu până de curând, este acum un hub pentru turiști, cu resorturi și diverse activități. De pe plajă se zărește în depărtare silueta faimosului vulcan Krakatau. În ciuda creșterii recente în popularitate, Tanjung Lesung își păstrează farmecul și este locul perfect pentru cei care iubesc vacanțele relaxate pe plajă, la umbra palmierilor. Tanjung Lesung se află la 160 de kilometri de capitala Jakarta, distanță ce poate fi parcursă în 3-4 ore cu mașina. Există și un autobuz pe acest traseu, o variantă mai ieftină, dar si mai lungă pentru a ajunge pe această plajă.
Thousand Islands, Jakarta
Vorbim despre un grup de aproximativ 130 de insule ce se întind pe 45 de kilometri în Marea Java, la o aruncătură de băț de capitala Jakarta. Nu veți găsi aici marile lanțuri hoteliere, dar vă așteaptă o serie de experiențe interesante si peisaje spectaculoase, unele similare insulelor din Pacificul de Sud. În insulele mai mici te poți caza la localnici sau în hoteluri tip boutique, iar vizitatorii se pot familiariza cu stilul de viață al băștinașilor. Pe alte insule sunt resorturi în regim all-inclusive. Sunt, de asemenea, o mulțime de oferte pentru cazarea de tip glamping, în corturi de lux pe malul oceanului. Autoritățile au decis printr-un decret că doar 36 dintre insulele din acest arhipelag pot fi folosite pentru recreere. Dintre acestea, doar 13 sunt complet dezvoltate: pe 11 dintre ele turiștii se pot caza, celelalte două insule fiind declarate parcuri naționale. Alte 23 de insule sunt private și nu sunt deschise publicului. Thousand Islands sunt ușor accesibile din portul Marina Ancol din Jakarta. În funcție de insula pe care ați ales-o, drumul cu barca durează între 20 de minute și 2 ore.
Tanjung Kelayang, Insula Belitung
Călătorii compară adesea Insula Belitung cu Bali și Lombok datorită plajelor cu nisip alb și apelor limpezi, dar această insulă mică din sudul Sumatrei nu a fost încă invadată de turiști. Cel mai popular loc de aici este plaja Tanjung Kelayang. Are aproximativ 4 km și este renumită pentru bolovanii uriași de granit care au forma unei păsări. Localnicii numesc acest loc Batu Garuda. La aproximativ 750 de metri de plajă se află 3 insule mici, la care este ușor de ajuns. Aeroportul principal din Belitung este Tanjung Pandan. Sunt zilnic zboruri dinspre Singapore, Jakarta sau Kuala Lumpur. Drumul de la aeroport pe plaja Tanjung Kelayang poate dura între 30 de minute și o oră, însă traseul oferă niște peisaje spectaculoase.
Muntele Bromo, Provincia Java de Est
Este un vulcan mic, dar puternic, situat în Parcul Național Bromo Tengger Semeru, parte a Cercului de Foc al Pacificului. Nu este cel mai înalt vârf din zonă, dar este cel mai faimos. În ciuda faptului că este un vulcan extrem de activ, escaladarea vârfului Bromo este una dintre cele mai populare drumeții din Indonezia. Călătoria de 2 ore nu este dificilă, astfel încât familiile cu copii mai mari nu vor avea probleme să ajungă în vârf. Bromo se află la 2-3 ore de mers cu mașina de Surabaya, capitala Java de Est. Dacă vă propuneți să ajungeți aici este recomandat să rămâneți peste noapte. Răsăritul deasupra vulcanului este o imagine ce nu trebuie ratată. Găsiți cazare în zonă la prețuri decente. Cele mai apropiate hoteluri și pensiuni se află în satul Cemoro Lawang. În prețul camerei intră și vederea directă asupra vulcanului. Turiștii care vor să ajungă la Muntele Bromo pot zbura direct către Surabaya din Singapore, Hong Kong, Kuala Lumpur, Jakarta și Bali. De la aeroport, puteți negocia cu un șofer privat sau puteți organiza un transfer de grup.
Labuan Bajo, Provincia Nusa Tenggara de Est
Majoritatea vizitatorilor vin în Insula Flores ca să vadă cele mai mari șopârlele din lume în habitatul lor natural. Varanii din Parcul Național Komodo nu sunt însă singura atracție din această parte a Indoneziei. Insula are una dintre puținele plaje cu nisip roz din lume, recife de corali viu colorate și o mulțime de trasee de drumeție grozave pentru toate vârstele. Cazarea pe insula Komodo este limitată, astfel că majoritatea turiștilor rămân în orășelul Labuan Bajo, de unde își planifică traseele. Odată ajuns aici, nu trebuie ratată o tură de snorkeling în Parcul Marin Riung și o vizită la cascada Cunca Walang. Pe insula Flores se ajunge cu avionul din Bali către aeroportul Labun Bajo Komodo.
Wakatobi, Provincia Sulawesi de Sud
Insulele Wakatobi sunt împrăștiate în jurul Mării Banda, în largul coastei de sud-est a insulei Sulawesi. Wakatobi este de fapt un acronim al celor mai mari patru insule din arhipelag – Wangi Wangi, Kaledupa, Tomia și Binongko. Regiunea este o rezervație a biosferei din patrimoniul UNESCO, protejată datorită celor 900.000 de recife de corali. 750 din cele 850 de specii de corali din lume pot fi găsite în apele tropicale din zona Wakatobi. Este un paradis al pasionaților de snorkeling și scuba diving. Este al treilea cel mai mare parc marin din Indonezia. Se spune că Jacques Cousteau a numit insulele Wakatobi o „Nirvana subacvatică”. Insulele Wakatobi sunt casă pentru tribul Bajo. Membrii comunitătii se consideră urmași direcți ai mării și au un stil de viață unic. Ca o curiozitate, băștinașii Bajo se pot scufunda fără echipament până la 50 de metri adâncime. În Insulele Wakatobi se ajunge relativ ușor. Există un aeroport public pe insula Wangi-Wangi, unde puteți ateriza venind din Kendari sau Makassar. Sunt zboruri regulate Wings Air direct din Makassar, capitala Sulawesi de Sud. Există, de asemenea, un feribot de la Bau-Bau la Wangi-Wangi. Cele mai bune perioade pentru scufundări în aceste insule sunt septembrie – noiembrie și aprilie-mai. Iar vârful sezonului turistic ține din iunie până în octombrie.
Insula Morotai, Maluku de Nord
Morotai este una dintre cele mai nordice insule ale Indoneziei. Este acoperită de păduri tropicale dese și încadrată de plaje infinite cu nisip alb. Face parte din Insulele Moluce, cunoscute drept Insulele Mirodeniilor. Insula Morotai nu este dezvoltată și nici nu se află pe traseele bătute de turiști. În timpul celui de-al doilea război mondial, Morotai a fost zonă militară, însă astăzi este un paradis tropical adormit, un loc excelent de surfing și activități subacvatice. Parcul marin Dodola din apropiere este un loc popular pentru snorkeling, scufundări și pescuit. Puteți explora epava unui avion de război, scufundat în largul coastei de est a insulei. Cazarea pe insula Morotai este destul de limitată deocamdată. Majoritatea hotelurilor sunt situate în Daruba, în timp ce localnicii oferă cazare în zona satelor de coastă. Ca să ajungă aici, vizitatorii trebuie să zboare spre orașul Ternate din provincia Maluku de Nord, deservit de companiile Garuda, Lion Air și Sriwijaya Air. De acolo, cu mașina spre portul din Tobelo, de unde se ia feribotul spre insula Morotai. Drumul pe apă durează 2 ore.