GRECIA | Plaja Navagio se redeschide, dar cu anumite restricții de siguranță

Grecia Plaja Navagio

Închisă în urma incidentului de toamna trecută, când un perete de stâncă s-a prăbușit, rănind șapte turiști, plaja Navagio, “perla” Insulei Zakynthos din Marea Ionică, va putea fi vizitată în acest sezon. Experții consultați de autorități au evaluat locul și au realizat o hartă a zonelor de siguranță. Potrivit jurnaliștilor de la GTP Headlines, echipa de cercetători de la Universitatea din Atena condusă de profesorul Efthymios Lekkas a identificat trei zone de acces, pe baza unor studii geologice, geotehnice și geomorfologice, folosind cele mai noi tehnologii în domeniu.

zonele de siguranță de la plaja Navagio, Zakynthos
Plaja Navagio, zonele de siguranță | Photo source: University of Athens

Astfel, zona verde de pe hartă, în suprafață de 2.007 metri pătrați, este zona cu risc cel mai scăzut. În acest perimetru accesul turiștilor va fi liber. Zona galbenă, o porțiune de 5157 de metri pătrați, prezintă un risc mediu, motiv pentru care aici vor fi impuse restricții de acces. Zona roșie de pe hartă a fost identificată cu risc crescut în cazul unor incidente similare alunecărilor de teren, motiv pentru care accesul aici este interzis.

plaja Navagio
Plaja Navagio, Zakynthos | Photo credit: dronepicr/flickr.com

Plaja Navagio (“navă” în limba greacă) și-a luat numele de la vasul MV Panagiotis, care transporta țigări de contrabandă în anii ’80, eșuat aici din cauza vremii nefavorabile. Autoritățile insulare s-au temut că nava va contamina apele din golf. Nu s-a întâmplat asta, în schimb epava a atras vizitatori din întreaga lume. Plaja Navagio, accesibilă doar cu barca, a devenit una dintre destinațiile cele mai vizitate din lume și a fost nominalizată, în nenumărate rânduri, în topul celor mai bune plaje.