#GoGrand | Grand Canyon National Park a împlinit 100 de ani

#GoGrand - Grand Canyon National Park a împlinit 100 de ani

Unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume și destinație – vedetă a turismului din Statele Unite, Parcul Național Grand Canyon, sărbătorește 100 de ani de la înființarea sa. Președintele Woodrow Wilson a desemnat situl drept parc național, pe 26 februarie 1919. Însă Theodore Roosevelt este creditat ca inițiatorul conservării zonei și clasificării ei ca monument național. Un secol mai târziu, Serviciul Național al Parcului declară că această aniversare “este o ocazie de a sărbători impactul incredibil al parcului asupra cetățenilor și economiei din Arizona, și de a inspira generațiile viitoare să experimenteze, să exploreze parcul și să-i protejeze frumusețea, resursele naturale și semnificația culturală.”
Aflat în patrimoniul mondial UNESCO din 1979, Grand Canyon este vizitat anual de aproximativ 6 milioane de turiști. Este cel mai mare canion din lume: 447 km lungime, până la 30 de km lățime, și 1800 de metri adâncime. Oamenii de știință încă dezbat vârsta reală a Marelui Canion și cât i-a luat râului Colorado să formeze o așa minunăție – unii zic 6 milioane, alții chiar 70 de milioane de ani. Cert este că aici se află unele dintre cele mai vechi roci de pe pământ, formate acum 1,7 miliarde de ani.
Sub sloganul “100 de ani de Grand” de-a lungul întregului an se vor desfășura spectacole, expoziții și alte evenimente menite să popularizeze istoria zonei, dar și să-i facă pe turiști să descopere părți mai puțin cunoscute ale canionului. Pe tot parcursul anului membri ai celor 11 triburi de amerindieni, a căror istorie este strâns legată de acest loc, organizează demonstrații culturale, iar vizitatorii pot interacționa și învață despre trecutul, obiceiurile și meșteșugurile lor tradiționale. Turiștii sunt încurajați să-și împărtășească experiențele în social media sub hashtag-ul #GrandCanyon100 sau #GoGrand. Programul detaliat al evenimentelor “100 years of Grand”, aici.