Experienţe extreme în LAPONIA FINLANDEZĂ: o noapte în iglu şi baie la copcă

După mulţi ani, vacanţa noastră de iarnă nu a mai fost la cald. M-am supus majorităţii, e democraţie în familie 😀. Când mi-au spus că anul ăsta vor la schi, băieţii nu şi-au imaginat ce-i aşteaptă. Dacă tot şi-au ales o locaţie extremă, le-am pregătit şi nişte experienţe pe măsură.

 

Lucky Ranch, Pyhatunturi
Lucky Ranch, Pyhatunturi

Am plecat în căutări având în minte imaginile popularelor hoteluri de gheaţă. Am sfârşit rezervând una dintre cele mai autentice cazări locale – într-un iglu adevărat, construit din blocuri de gheaţă şi căptuşit cu zăpadă.

 

Lapland, Finland
Laponia, Finlanda | În drum spre Parcul Naţional Pyha Luosto

După două zile de acomodare prin Rovaniemi şi împrejurimi, la minus 23 de grade, am trecut Cercul Polar Arctic şi am pornit spre nordul Laponiei finlandeze. Puţin peste două ore am făcut până în Pyhätunturi, în inima Parcului Naţional Pyhä–Luosto, prin nişte peisaje de poveste şi zeci de kilometri în care nu am întâlnit nicio maşină.

 

Lapland, Finland
Lucky Ranch, Pyhatunturi

În timpul documentării, am fost inspirată şi… norocoasă să descopăr Lucky Ranch, o fermă, o afacere de familie dintr-un sat mic aflat în mijlocul sălbăticiei. Antti şi Anu sunt proprietarii acestui loc absolut încântător. Doi localnici îndrăgostiţi de natură, care au construit aici un mic paradis pentru turiştii amatori de experienţe lapone autentice. Oferă oaspeţilor exact ceea ce ei au căutat şi au primit în perioada în care au cutreierat, la rândul lor, lumea.

 

snow igloo, Lapland, FInland
Lucky Ranch, Pyhatunturi

Iarna, poţi face o mulţime de activităţi aici, de la drumeţii, trasee călare, snowshoeing, snowsurfing, ice climbing, ice fishing, ice swimming… ca să enumăr doar câteva. Vedetele incontestabile ale locului sunt cele câteva igluuri pe care Antti le construieşte în fiecare an, în decembrie, cu blocuri de gheaţă din lacul Pyhäjärvi, le căptuşeşte cu zăpadă, le sculptează pereţii şi le decorează simplu, dar cu un efect atât de spectaculos.

 

Lucky Ranch Snow Igloo, Pyhatunturi
Lucky Ranch, Pyhatunturi

Ei bine, igluurile acestea ne-au adus aici… Dar cu ce merge cel mai bine o noapte într-un iglu cu temperaturi negative? Va spun eu: cu o saună finlandeză tradiţională şi o baie la copcă. Reţeta este adânc înrădăcinată în cultura finlandezilor. Este o activitate atât de uzuală încât are şi un nume local – avanto. Cluburi de ice swimming sunt la mare căutare aici. Am citit că numai în Helsinki sunt 13 astfel de cluburi şi abia fac faţă doritorilor. S-au făcut o mulţime de studii despre efectele vremii arctice asupra corpului uman, iar concluziile arată că scufundarea în ape îngheţate, chiar şi pentru 30 de secunde, îmbunătăţeşte circulaţia, întăreşte sistemul imunitar şi are un efect relaxant.

 

Lucky Ranch, Pyhatunturi, Lapland
Lucky Ranch, Pyhatunturi

Rezervasem cele două ore de saună de la 5 după amiaza. Deja se întunecase. Începuse să şi ningă. Afară erau -10 grade. Copca prinsese o nouă pojghiţă, pe care Antti s-a dus să o cureţe cât noi ne-am descărcat bagajele şi ne-am schimbat. Sincer, ne cam pierise entuzismul de a ne scufunda în lac. Dar explicaţiile şi poveştile lui Antti şi ale vărului său ne-au reactivat curiozitatea.

 

Lucky Ranch, Pyhatunturi, Lapland
Lucky Ranch, saună tradiţională finlandeză

Sauna tradiţională pe lemne se află într-o cabană mică, la câţiva metri de malul lacului. Am primit toate instrucţiunile ca să o folosim în siguranţă şi ni s-a urat relaxare plăcută. În vestiarul de lângă aveam apa ca să ne hidratăm. Ce a urmat? O dezlănţuire de stări şi emoţii care ne-a luat prin surprindere chiar şi pe noi.

 

Lapland, Finland
Lucky Ranch, Pyhatunturi

Ne-am trezit “defilând” printre nămeţi în costume de baie, în papuci şi cu lanterna pe frunte. Ningea ca-n poveşti… La început, băieţii au alternat sauna cu reprize de tăvălit prin zăpada proaspăt aşternută. Cu chiuielile inerente. Au urmat, apoi, câteva încercări timide de a ne împrieteni cu copca. Prima dată ne-am scufundat un picior, a doua oară am intrat până la genunchi… Eu cu Alex ne-am oprit aici. Băieţii nu s-au lăsat şi a treia oară au intrat complet. 1 grad avea apa la suprafaţă şi 4 grade la fund. Am aflat ulterior. Din saună am ieşit cu greu. Doar foamea a reuşit să ne urnească.

 

Lapland, Finland
Lucky Ranch Saloon, Pyhatunturi
Lapland, Finland
Lucky Ranch Saloon, Pyhatunturi

Ne-am mutat în „salon” – aşa se numeşte cabana unde sunt primiţi oaspeţii – locul unde te încălzeşti, mănânci, socializezi. Foarte intim şi primitor. E la dispoziţia vizitatorilor 24 de ore din 24.

 

Lapland, Finland
Lucky Ranch, Pyhatunturi

Comandasem o cină tradiţională. Felul principal: somon sălbatic. A fost fript sub ochii noştri, pe focul din mijlocul încăperii.

 

Lapland, FInland
Lucky Ranch Saloon, Pyhatunturi

Oricine doreşte poate veni în salonul lui Antti să se încălzească, să bea un ceai sau să mănânce. Pentru masă este nevoie de rezervare – nefiind un restaurant clasic, se găteşte doar la cerere.

Păi, am mâncat bine, ne-am încălzit, am şi socializat un pic. Venise momentul să fim instruiţi cum să folosim dormitorul din gheaţă.

 

Lapland, Finland
O noapte într-un iglu, Lucky Ranch, Pyhatunturi

La câţiva paşi de salon, pe malul lacului, sunt 4 igluuri pregătite pentru oaspeţi curajoşi. Cu felinare la intrare şi tunel de acces spre “dormitor”. Unul a fost al nostru. Am primit fiecare câte un sac de dormit pentru temperaturi de până la – 30 de grade, o pernă şi câte o buiotă pentru picioare. Antti ne-a spus că putem dormi liniştiţi doar cu primul “strat” de pe noi – cu termicele adică, dar musai cu capul şi gâtul acoperite. Şi nasul, aş adăuga eu post experienţă… Erau -5 grade in iglu când ne-am culcat şi – 8 dimineaţă. N-am renunţat decât la geci. Am dormit neîntorşi.

M-am trezit prima, să prind răsăritul. O dimineaţă atât de senină… Am fost recompensată cu un minunat spectacol de culori pe lac. 

 

Lapland, Finland
Lucky Ranch, Pyhatunturi

Păcat că noaptea cerul fusese plin de nori. Este un loc perfect pentru observarea Aurorei Boreale, poluarea luminoasă fiind aproape inexistentă. Iar oamenii din comunitatea de aici au propria aplicaţie – alertă pentru luminile polare.

 

Lapland, Finland
Lucky Ranch, Pyhatunturi

În perioada asta a anului (început de februarie) soarele răsare puţin după ora 9. După micul dejun, am profitat de vremea frumoasă. Ne-am plimbat puţin prin împrejurimi şi am înălţat drona, deşi erau -10 – 15 grade. Peisajul a meritat să riscăm.

 

Lapland, Finland
Lucky Ranch, Pyhatunturi

Pyhä–Luosto este unul dintre cele mai vechi parcuri naţionale din Laponia Finlandeză, o zonă cu natură sălbatică, cu peisaje ireal de frumoase pe care băştinaşii Sami le considerau sacre, pe vremuri. Lanţul muntos care domină parcul se întinde pe 35 de km. Departe de a fi munţi înalţi, dar sunt printre cei mai bătrâni din Europa – s-ar fi format acum mai bine de 2 miliarde de ani.
Ne-am urnit greu de aici. Dar eram contra cronometru. Ne aştepta un drum lung şi o nouă aventură.

Să vă mai spun că igluurile lui Antti apar într-un serial de pe Netflix despre cazări neobişnuite din toată lumea. Rezervasem de câteva luni când am aflat asta şi, recunosc, am savurat toată filmarea.

 

Lapland, Finland
Împreună cu Antti, „sufletul” Lucky Ranch

A fost unul dintre cele mai aşteptate momente din călătoria noastră în Laponia şi o experienţă puternică. Locul ăsta este de-a dreptul magic. Antti, Anu, sper să ne revedem!

 

👉 Mai multe experienţe de călătorie din diverse colţuri ale lumii, AICI 

👉 Imagini video cu cele mai spectaculoase experienţe din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories

 

Călătorii inspirate tuturor!  🌏💚