EAU | Dubai îşi pregăteşte drumurile pentru robotaxiuri

EAU - Dubai îşi pregăteşte drumurile pentru robotaxiuri

A început cartografierea digitală a străzilor din emirat, ultima etapă înaintea introducerii în circulaţie a vehiculelor autonome.  Mașinile viitorului sunt pregătite, dar, pentru a putea fi lansate, este nevoie de hărţi digitale complexe ale drumurilor.

 

Dubai
Cartografierea digitală a străzilor din Dubai | Sursă foto: RTA

Două maşini electrice cu echipament special se plimbă deja pe străzile din Jumeirah, una dintre zonele exclusiviste ale Dubaiului. Datele obţinute vor fi folosite pentru a crea o hartă navigabilă pentru vehiculele autonome. Potrivit RTA, autoritatea locală de transport, taxiurile fără șofer vor fi testate până la finalul acestui an şi vor intra în circulaţie începând din 2023. Intenţia este ca, până la finalul lui 2030, pe străzile din Dubai să circule 4000 de vehicule autonome.

 

 

Potrivit jurnaliştilor locali, robotaxiurile vor fi echipate cu 80 de senzori, camere și sisteme LiDAR, tehnologie ce poate detecta cu acurateţe obstacolele din jur. Oficialii din Dubai au semnat în 2021 un acord cu Cruise, companie americană de vehicule autonome, aflată în portofoliul General Motors.

Robotaxiurile Cruise sunt deja de două luni pe străzile din San Francisco. Autorităţile federale au emis autorizaţia în condiţii speciale: maşinile autonome au voie să circule doar pe timpul nopţii, între 22:00 şi 6:00 şi doar cu o viteză maximă de 50 de km la oră.  Cel puţin un incident a fost raportat de atunci – un şir de 10 astfel de taxiuri fără şofer a blocat o stradă timp de mai multe ore, din cauza unei defecţiuni tehnice.

 

Mai multe informaţii despre destinaţii de călătorie din întreaga lume, aici

About Author