DUBAI | Ras al Khor – laguna cu flamingo contemporani din oraşul viitorului

La doi paşi de centrul financiar al Dubaiului, printre zgârie nori şi şosele suspendate, nu te aştepţi să dai peste o rezervaţie naturală cu ochiuri de apă şi păduri de mangrove, unde locuiesc mii de flamingo şi alte vietuitoare.  Ras al Khor se numeşte acest ecosistem valoros care este, de altfel, una dintre puţinele zone urbane protejate din lume.

 

Ras Al Khor, Dubai
Ras Al Khor, Dubai

Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 6,2 km pătraţi şi are o biodiversitate remarcabilă. Au fost identificate aproape 50 de specii de floră şi peste 260 de faună. Vorbim de mamifere, reptile, peşti, mai multe tipuri de nevertebrate şi păsări – o mulţime. Dar vedetele sunt, fără dubiu, spectaculoşii flamingo.

 

Ras Al Khor, Dubai
Ras Al Khor, Dubai

Ras al Khor se află pe traseul de migraţie al păsărilor spre estul Africii.  Zona este protejată de autorităţile din Dubai şi monitorizată de organizaţii internaţionale de mediu.

 

Ras Al Khor, Dubai

Ras Al Khor, Dubai

Ras al Khor poate fi vizitată tot timpul anului. Sunt trei puncte de acces şi observaţie amenajate pentru vizitatori. Noi am fost, ţintit, la cel mai apropiat de locul unde se aflau flamingo. Mi s-a parut foarte practic şi civilizat amenajat.  Un drum îngust, cu gard înalt stânga-dreapta te conduce la un foişor de lemn situat chiar pe malul lagunei, la foarte mică distanţă de eleganţii rezidenţi. Oferă vizibilitate foarte bună şi este dotat cu un binoclu pentru cei care vor să studieze păsările de aproape.

 

Ras Al Khor, Dubai
Ras Al Khor, Dubai

Este suficient de confortabil inclusiv vara când afară este foarte cald. Cât am stat noi aici, câteva păsări s-au aproapiat şi la 2-3 metri de noi. Locul este un paradis pentru iubitorii de natură, dar şi pentru fotografi.

 Intrarea este gratuită. Pe timpul iernii rezervaţia este deschisă publicului între 7.30 şi 17.30, iar vara, între 6.00 şi 18.00. Pentru pasionaţi, există şi tururi cu ghid, dar este nevoie de rezervare în prealabil. 

Sunt câteva reguli care trebuie respectate: în interiorul rezervaţiei trebuie păstrată liniştea, nu este permis accesul cu animale de companie, nu ai voie cu mâncare, fumatul este interzis. De asemenea, în mod evident, este complet interzis să hărţuieşti vietăţile, să rupi plante sau să ieşi din zona destinată vizitatorilor.

 

Mai multe experienţe de călătorie din întreaga lume, AICI