NEPAL | Cipurile de localizare devin obligatorii pentru alpiniștii care urcă pe Everest

Se apropie sezonul de ascensiune pe cel mai înalt munte din lume, iar autoritățile din Nepal au anunțat o regulă nouă pentru alpiniștii care se pregătesc să cucerească Everestul. Cipul de localizare ar putea deveni obligatoriu chiar din această primăvară. Este o măsură menită să ajute în timpul operațiunilor de salvare contra cronometru, când fiecare minut este vital.

Potrivit Departamentul de Turism din Nepal, închirierea unui cip de localizare va costa între 10 și 15 dolari. Dispozitivul va fi montat în gecile alpiniștilor și va fi returnat la revenirea în tabăra de bază. Unele agenții care organizează expediții pe Everest deja folosesc astfel de cipuri ca o măsură în plus de siguranță. Aceste dispozitive de localizare folosesc sistemul de poziționare globală pentru a partaja informații cu sateliții.

 

Everest, Nepal
Everest Base Camp, Nepal | Sursă foto: pixabay.com/truthseeker08

Ascensiunea pe Everest poate dura mai bine de o lună. Vremea oferă ferestre limitate de timp, favorabile atingerii vârfului, de obicei la mijlocul lunii mai.  Numai permisul de ascensiune costă acum 11.000 de dolari, iar din 2025, va fi 15.000 de dolari pentru alpiniștii străini care urcă pe partea sudică a muntelui. Anul trecut Nepal a acordat un număr record de permise de alpinism – peste 470. 12 alpiniști au pierit pe munte, în timp ce alți 5 sunt în continuare dați dispăruți, doar în 2023. Bilanțul oficial al autorităților nepaleze arată că Everestul a luat tribut sute de vieți de-a lungul anilor, multe dintre trupurile alpiniștilor dispăruți în timpul ascensiunilor nefiind recuperate.

 

Nepal
Parcul Național Sagarmatha, Nepal

Opt dintre cele mai înalte 10 vârfuri din lume se află în Nepal, țară ce realizează venituri importante din turism și alpinism. Potrivit jurnaliștilor de la The Kathmandu Post, în sezonul de ascensiune 2023, Everestul a adus peste 5 milioane de dolari la bugetul țării.  Parcul Național Sagarmatha, dominat de Muntele Everest înalt de 8848 de metri, este parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1979.

 

Everest
Campanie de strângere a gunoaielor de pe Everest | Sursă foto: Nepal Army

Multe semnale de alarmă au fost trase în ultimii ani atât cu privire la siguranța pe munte, în contextul unui număr tot mai mare de alpiniști, dar și legat de protejarea zonei de gunoaie. Odată cu topirea zăpezii și a gheții, Everestul a fost numit cel mai înalt depozit de gunoaie din lume. În 2020, autoritățile nepaleze au interzis folosirea obiectelor din plastic de unică folosință pe o arie extinsă în parcul național.  Tot din cauza poluării cu gunoaie, în  urmă cu câțiva ani, China a restricționat accesul pe Everest prin Tibet, latura nordică fiind o variantă mai ieftină, dar cu un grad mai mare de dificultate.  

 

Everest
Everest Base Camp, Tibet

De anul acesta, se va redeschide și nordul Everestului pentru alpiniștii străini, dar cu costuri mai mari, alte reguli și noi restricții. Potrivit Asociației de alpinism China Tibet, vor primi aprobare de ascensiune doar grupurile organizate, însoțite de ghizi și cu oxigen suplimentar.  Nordul Everestului va rămâne închis pentru alpiniștii independenți.  

 

👉 Mai multe informaţii despre destinaţii şi experienţe de călătorie, AICI

👉 Imagini video cu cele mai spectaculoase experienţe din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories

About Author