AUSTRALIA | Escaladarea muntelui sacru Uluru, interzisă din octombrie

Din 26 octombrie turiștii vor putea să admire doar de la distanță faimosul monolit de gresie roșie aflat în Parcul Național Uluru-Kata Tjuta și inclus în patrimonul UNESCO. Ascensiunea pe muntele Uluru a fost interzisă după mulți ani de discuții cu membrii comunității Anangu, “stăpânii” acelui pământ de cel putin 30 de mii de ani. “Uluru este o zonă sacră cu o puternică semnificație culturală. Nu este un loc de joacă sau un parc tematic ca Disneyland”, a declarat Sammy Wilson, unul dintre liderii Anangu.

Uluru, cunoscut şi sub numele de Ayers Rock, despre care se spune că ar avea o vechime de peste jumătate de miliard de ani, este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Australia. Peste 250 de mii de vizitatori ajung aici în fiecare an, hipnotizați de această stâncă uriașă, pe care vor cu orice preț să o cucerească. Spre disperarea băștinașilor Anangu care au împânzit zona cu mesaje: „Vă rugăm să nu urcați. Aceasta este casa noastră. În calitate de custozi ai acestui loc, suntem responsabili pentru siguranța și comportamentul dumneavoastră. Ne facem griji pentru voi și pentru familiile voastre.”

Gunoaiele lăsate în urmă și degradarea muntelui constituie cea mai mare supărare a băștinașilor. La ea se adaugă și teama pentru siguranța turiștilor. Cel puțin 36 de oameni și-au pierdut viața în timp ce urcau pe Uluru, iar alte câteva zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. De-a lungul anilor, și reprezentanții parcului au încercat să-i descurajeze pe vizitatori să se cațere pe Uluru, în semn de solidaritate cu populația băștinașă. Turiștii au fost invitați chiar să semneze în registrul “Nu am urcat”, instalat la centrul cultural din Yulara.

Muntele Uluru, iulie 2019 | Sursă foto: www.instagram.com/cock_decoq

Vestea că uriașul roșu nu va mai putea fi escaladat a atras și mai mulți turiști în ultimele luni. Rețelele de socializare au fost invadate de fotografii cu șiruri de oameni care urcau pe Uluru. 25 octombrie va fi ultima zi când acest lucru va fi posibil.  Atenție, doar ascensiunea pe munte va fi interzisă, Parcul Național Uluru-Kata Tjuta își așteaptă în continuare vizitatorii cu peisaje unice și cu o mulțime de activități spectaculoase, adevărate incursiuni în cultura și tradițiile indigene.  Taxa de intrare în parc este 25 de dolari australieni pentru un adult și jumătate din preț pentru copiii de peste 5 ani.