Podul Peljesac leagă, în premieră, sudul ţării şi oraşul Dubrovnik de restul Croaţiei continentale. Un moment istoric pentru micul stat desprins din fosta Iugoslavie. Cele două părţi ale coastei croate au fost despărţite până acum de o fâşie îngustă de teritoriu bosniac. Pentru cei 90.000 de locuitori ai penisulei Peljesac, dar şi pentru turişti, finalizarea podului înseamnă sfârşitul orelor de aşteptare la frontieră, mai ales în sezonul estival, ca să intre în Bosnia şi apoi să iasă zece kilometri mai departe. Podul hobanat are o lungime de 2,4 km şi traverseză Golful Mali Ston peste Marea Adriatică.
Până acum drumul din Split spre Dubrovnik, cu maşina dura până la 5 ore, cu tranzitarea teritoriului bosniac, iar cu catamaranul, în jur de 4,5 ore. Pe noul pod, se ajunge dintr-un oraş într-altul de aproape două ori mai repede. Oraşul medieval Dubrovnik, parte din patrimoniul UNESCO şi una dintre principalele atracții turistice ale Croaţiei, devine, astfel, mult mai accesibil pentru turişti.
Ideea unui pod care să unească cele două părţi ale teritoriului croat este veche. Lucrările au început în 2007, dar s-au oprit din lipsă de fonduri. În 2017, la 4 ani de la aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană, ţara a obţinut de la blocul comunitar 357 milioane de euro pentru reluarea proiectului, adică 85% din costul estimat. Licitaţia a fost câştigată de o companie din China. Proiectul podului a suferit modificări pe parcurs: a fost înălţat la 55 de metri, după ce Bosnia s-a plâns că traficul navelor ar putea avea de suferit din cauza construcţiei.
Sursă video: https://ec.europa.eu/
*** Informaţii relevante despre destinaţii turistice din întreaga lume, aici.
Prin utilizarea serviciilor noastre, îți exprimi acordul cu privire la faptul că folosim module cookie și alte tehnologii similare în scopul îmbunătățirii și al personalizării conținutului nostru, în vederea analizării traficului, a furnizării de publicitate și a protecției anti-spam și anti-malware, precum și împotriva utilizării neautorizate.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați Politica de Confidențialitate și Politica de utilizare Cookies.Accept