300.000 de euro, prețul unei excursii în spațiu. Când pleacă primii turiști?

Jeff Bezos, Elon Musk si Richard Branson, trei dintre cei mai potenți oameni de afaceri din lume, sunt în cursa pentru supremație în turismul spațial. Există detalii despre primele excursii în spațiu, două dintre companii au anunțat și prețul biletului pentru extravaganta călătorie: între 200.000 și 300.000 de dolari. Miliardarul britanic Richard Branson, proprietarul Virgin Galactic investește în turismul spațial din 2004 și initial, anunțase că va fi pregătit de primul zbor în aprilie 2018. De curând a revenit precizând că este o chestiune de luni până când compania sa va fi gata să trimită primii turiști în spațiu.

E. Musk și Yusaku Maezawa, primul client SpaceX care va călători în jurul Lunii, Sursă foto: Patrick T. Fallon, Bloomberg

De altfel, el s-a antrenat pentru a fi primul său client.  Un bilet pe SpaceShip Two, nava celor de la Virgin Galactic, costă acum 250.000 de dolari, iar Branson susține că în următorii zece ani costurile se vor reduce la 40.000-50.000 de dolari de persoană. Declarat cel mai bogat om de pe planetă în 2018, Jeff Bezos, proprietarul Amazon, este și el în cursa pentru turismul spațial. New Shepard se numește naveta pe care o pregătește compania sa Blue Origin pentru primele excursii în spațiu. New Shepard este o rachetă care are atașată o capsulă pentru călători. Capsula va avea șase scaune înclinate și geamuri mari pe măsura priveliștei.  Un bilet cu New Shepard ar fi undeva între 200.000 și 300.000 de dolari. Deși initial anunțase un prim zbor în 2018, Blue Origin nu a finalizat încă testele și dead-line-ul s-a amânat pentru 2019. Cel de-al treilea competitor în cursa pentru excursii în spațiu, Elon Musk, este singurul care a anunțat identitatea primului său client: Yusaku Maezawa, un miliardar japonez excentric, de 42 de ani, care a achiziționat, de altfel, toate locurile pentru primul zbor SpaceX în jurul lunii. 2023 este cea mai optimistă dată pentru această excursie. Nu se știe nici cât a plătit omul de afaceri japonez și nici în ce faza de pregătire este Big Falcon Rocket, aeronava cu care va călători.

About Author