dailyescape.net

CHINA | Noul aeroport-mamut din Beijing, gata de inaugurare

Posted: August 14, 2019

SHARE

Poreclit "Starfish" de la forma unică pe care o are, Aeroportul Internaţional Daxing din Beijing va fi inaugurat pe 30 septembrie. A fost construit într-un timp record - 5 ani -, a costat 12 miliarde de dolari și este prezentat drept cel mai mare aeroport din lume. Terminalul unic se întinde pe  700.000 de metri pătraţi și are un acoperiş cu o suprafaţă echivalentă a 25 de terenuri de fotbal. Cele șapte piste operaţionale au o capacitatea anuală maximă de 620.000 de zboruri și 100 de milioane de pasageri, ce va fi atinsă, potrivit estimarilor oficiale, în 2040. Un prim rând de teste a fost efectuat deja și a implicat 6000 de oameni. Urmează alte runde de verificări în perioada următoare. Este al doilea aeroport internațional din capitala Chinei și a fost conceput pentru a reduce presiunea de pe Aeroportul Beijing Capital International, al doilea cel mai aglomerat aeroport din lume după Hartsfield-Jackson din Atlanta.

Beijing Daxing International Airport | Credit: Zaha Hadid Architects


Proiectat de renumitul arhitect Zaha Hadid, aeroportul Internaţional Daxing a fost gândit astfel încât să reducă timpii de deplasare a călătorilor. Astfel, potrivit jurnaliștilor locali, distanța de la punctul de control la cele mai îndepărtate porți este de numai 600 de metri, putând fi parcursă în 8 minute.  Saloanele din zona de plecare au ieșire către cinci curți interioare, unde sunt amenajate grădini și terase în stil tradițional chinezesc. Noul aeroport implementează tehnologie de ultimă generație pentru a scurta timpii de așteptare și pentru a reduce emisiile de carbon. 20.000 de oameni au fost mutați forțat și 11 sate au fost demolate pentru a face loc uriașei construcții. Puțini știu că în timpul lucrărilor, constructorii au descoperit sute de morminte ale dinastiei Qing și diverse obiecte de ceramică, bijuterii și alte relicve. Zona în care a fost descoperit situl va fi protejată.
Potrivit oficialilor chinezi, Daxing nu este doar un aeroport - va fi un hub de transport gigantic ce va ajuta la integrarea megalopolisului Jing Jin Ji (Beijing-Tianjin-Hebei).  Două etaje subterane vor lega aeroportul cu restul regiunii, prin trenuri de mare viteză, trenuri intercity și metrou. China s-a angajat într-un program mamut de dezvoltare a infrastructurii de transport aerian. 216 aeroporturi noi ar urma să apară până în 2035, când în țară vor fi nu mai puțin de 450 de aeroporturi.  Potrivit datelor oficiale, pe aeroporturile din China s-au înregistrat peste 610 milioane de călători anul trecut și se estimează o creștere de până la 720 de milioane de pasageri până în 2020.

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial