dailyescape.net

Slovenia, regina "verde" a Europei și una dintre cele mai sustenabile destinații din lume

Posted: May 13, 2019

SHARE

Slovenia se menține, pentru al patrulea an consecutiv, în topul celor mai bune 100 de destinații durabile din lume, un clasament ce ține cont de realizările și evoluțiile în direcția turismului responsabil. În 2016 a fost declarată prima țara verde din lume și de atunci micul stat european este un simbol, dar și un etalon de bune practici în turism. Slovenia a uimit reușind să îndeplinească 96% din cele 100 de criterii impuse de specialiștii care realizează acest clasament internațional. De altfel, turismul este una dintre cele mai de succes și de viitor industrii din Slovenia. O destinație internațională de tip "green boutique", pentru vizitatori premium, ce caută experiențe autentice de cinci stele - aceasta este strategia de promovare aleasă de Comitetul turistic sloven (STB). Viziunea a fost transpusă într-un concept modern, planificat, dezvoltat și executat riguros, ce a dus la recunoașterea țării drept una dintre cele mai sustenabile destinații din lume.

Parcul Național Triglav, Slovenia, www.pixabay.com

Ljubljana, Slovenia, www.pixabay.com

În 2015 autoritățile au implementat Schema verde a turismului sloven, ca modalitate de promovare și evaluare a practicilor ecologice ale destinațiilor și ale furnizorilor locali de servicii turistice. Cei care le-au respectat au primit eticheta Green Destination Slovenia (SGD). Ljubljana, Bled, Komen, Podcetrtek și Rogaska Slatina sunt orașele care au atins nivelul cel mai înalt, SGD Gold Label, respectând un set strict de orientări stabilite de Green Destinations, o organizație olandeză non-profit pentru turismul durabil. Capitala Ljubljana, primul oraș care a primit eticheta SGD Gold, și-a făcut loc în Global Top 100 al destinațiilor durabile încă de la prima ediție, în 2014. Orașul a interzis intrarea mașinilor în centrul istoric, pe străzi sunt tot mai multe autoturisme electrice, a fost redusă poluarea sonoră, au fost amenajate mai multe parcuri publice, se folosesc la scară largă produsele din hârtie, obținute din speciile de plante invazive, iar în materie de construcții se dezvoltă tot mai multe clădiri ecologice.
Rezervatia Naturală Zelenci, Slovenia, www.pixabay.com

Castelul Predjama, Slovenia, www.pixabay.com

Cu o suprafață de 20.273 km pătrați și o populație de 2 milioane de locuitori, Slovenia are zeci de rezervații și parcuri naționale protejate, cu zeci de mii de specii de floră și faună înregistrate. Mai mult de jumătate din teritoriul țării este acoperit de păduri. "Pământul a fost cheia supraviețuirii noastre. De obicei spun că avem un ADN verde, deoarece cel mai rău lucru pe care un sloven îl poate gândi este să distrugă natura. De aceea aproape 40% din teritoriul Sloveniei este sub protecție." a declarat pentru National Geographic, Jana Apih, partener și fondator al Good Place, un institut dedicat turismului durabil din Ljubljana. #IfeelsLOVEenia este sloganul prin care autoritățile invită turiștii să le descopere țara, să se inspire și să împărtașească tuturor experiențele trăite.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial