dailyescape.net

Controversatul proiect "Maya Train", parte a noii strategii de turism din Mexic

Posted: February 27, 2019

SHARE

Mexicul a lansat noua strategie de turism pentru următorii 6 ani. Cinci obiective cheie își propun autoritățile mexicane. Cel mai important dintre ele este siguranța - securitatea în principalele zone turistice. Iar cel mai costisitor și mai controversat este proiectul “Maya Train”, o linie ferată ce va străbate Peninsula Yucatan și care urmărește să atragă turiștii și în alte părți mai puțin cunoscute ale regiunii. Proiectul a fost deja început la finalul anului trecut cu reabilitarea a 800 de km de cale ferată, folosită până acum la transportul mărfurilor. Trenul Maya ar urma să circule pe un traseu lung de aproape 1500 de km si ar opri în 17 stații. Termenul pentru finalizarea proiectului este de 4 ani. Noua linie ferată ar încuraja turiștii să iasă din resorturile de pe coastă și să exploreze și celelalte zone ale peninsulei.

Mexic "Maya train"
Photo: chiapas-support.org


Linia ferată va porni din Cancun va merge spre sud în Quintana Roo, cu o oprire în Tulum. Trenul va avea stație și în Campeche, o regiune cunoscută pentru construcțiile sale în stil colonial, parte din patrimoniul UNESCO, iar capătul liniei va fi în Palenque, Chiapas. Întregul traseu ar urma să fie străbătut în 9 ore.
Rămâne, însă, și mult scepticism legat de acest proiect. Sunt destule voci în Mexic ce susțin că "Maya train" va duce la un dezastru ecologic în zonă. Traseul propus ar urma să traverseze porțiuni de jungle neatinse până acum, rezervații de animale sălbatice, situri arheologice pre - hispanice, zone mlăștinoase sau străbătute de râuri subterane.  Proiectul nu este privit cu ochi buni nici de populația indigenă, în ciuda promisiunilor autorităților legate de locuri de muncă și diverse facilităti.
Ideea acestui tren nu este nouă. Politicienii mexicani au vorbit despre construirea unei astfel de căi ferate încă din 2012. Dar în 2015 proiectul a fost anulat din lipsă de bani. Costul investiției se ridică acum la 7,4 miliarde de dolari mai mult decât dublu față de estimările proiectului anterior. 22 de miliarde de dolari au intrat în țară numai anul trecut din turism.  În 2018, Mexicul a fost a 6 a cea mai vizitată țară din lume, cu un record de 41,4 milioane de turiști străini.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial