dailyescape.net

10 idei de evadări culturale în 2019

Posted: January 21, 2019

SHARE

Iubitorii de artă și cultură se pot considera răsfățați anul acesta. Au la dispoziție o mulțime de variante de a-și petrece concediul sau week-end-uri extinse, nu foarte departe de casă. De la 100 de ani de Bauhaus până la 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, o serie de evenimente și expoziții de artă impresionante vor fi deschise în Europa în acest an.

 
350 de ani de la moartea lui Rembrandt
Anul acesta se împlinesc 350 de ani de la moartea lui Rembrandt van Rijn. Nouă orașe olandeze au pregătit diverse evenimente, avându-l în centru pe marele pictor și epoca olandeză de aur.  Între 15 februarie și 10 iunie, la Rijksmuseum din Amsterdam va fi expusă publicului cea mai mare colecție Rembrandt văzută într-o singură expoziție - 22 de picturi, 60 de desene și peste 300 de gravuri. Tot aici, din luna iulie va începe un proiect de restaurare a celebrei lucrări "The Night Watch". Publicul va putea urmări întregul proces atât la muzeu, cât și online. Din 11 octombrie și până în ianuarie 2020, va fi deschisă o expoziție inedită Rembrandt-Velazquez, o prezentare în oglindă a tablourilor celor doi mari maeștri ai secolului al XVII-lea.  Muzeul Casa Rembrandt a pregătit trei expoziții tematice, în timp ce, până pe 7 aprilie, la Arhivele Orașului, vizitatorii pot afla întreaga poveste a vieții artistului.  Până pe 15 septembrie, la muzeul Mauritshuis din Haga vor fi expuse 18 picturi atribuite lui Rembrandt. Câteva dintre lucrările sale timpurii vor putea fi văzute la Muzeul Leiden din De Lakenhal, între 3 noiembrie și 9 februarie 2020, iar Fries Museum are un spectacol dedicat soției sale, Saskia, până pe 7 martie. Expoziții dedicate lui Rembrandt au loc și în Germania, Marea Britanie, Canada, Statele Unite și în Emirate Arabe. (detalii aici )

 
500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci
Muzeele și galeriile din întreaga Europă s-au pregătit să marcheze 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci. Multe evenimente au loc în Italia, pe parcursul întregului an. (detalii aici). Patru expoziții științifice au fost pregătite la Biblioteca Ambrosiana din Milano, care și-a propus să prezinte atât lucrări ale lui da Vinci precum și ale artiștilor din cercul său. 46 dintre cele mai importante lucrări din Codex Atlanticus sunt deja expuse la Ambrosiana până la mijlocul lunii iunie.  "Anul Leonardo" va fi marcat și la La Museo Galileo din Florența începând din aprilie, dar și la Museo Leonardiano in Vinci, locul său de naștere de lângă Florența, din aprilie până în iunie. Marea Britanie a pregătit expoziții simultane în 12 orașe în perioada 1 februarie-6 mai (detalii aici), fiecare cu o selecție de 550 de desene ale lui Da Vinci.  Toate lucrările vor fi apoi reunite într-o singură expoziție, la galeria reginei din Londra în această vară. Pe timpul iernii expoziția se va muta lagaleria Reginei din Edinburgh.  O expoziție excepțională dedicată lui Leonardo da Vinci va avea loc în toamnă la Muzeul Luvru din Paris. De altfel, este cel mai important și așteptat eveniment al anului la Luvru. Din 24 octombrie timp de patru luni, în Sala Napoleon va fi amenajată o expoziție complexă pentru care au muncit experți ai muzeului în ultimii 10 ani. Va fi o retrospectivă a întregii opere a geniului italian. În plus, intenția este de a reuni cât mai multe dintre picturile maestrului, inclusiv "Salvator Mundi" lucrare vândută cu suma record de peste 450 de milioane de dolari, la sfârșitul lui 2017.

 
Centenar Bauhaus
Germania celebrează centenarul Bauhaus, școala revoluționară de artă fondată de Walter Gropius în 1919. Festivalul de deschidere este deja în curs de desfășurare la Academia de Arte din Berlin. Potrivit organizatorilor, marele centenar va fi o sărbătoare în adevăratul stil Bauhaus: experimentală, complexă, transnațională și radical contemporană. În conformitate cu motto-ul său "Rethink the World", Asociația Bauhaus 2019 se va alătura partenerilor regionali, naționali și internaționali în facilitarea redescoperirii patrimoniului Bauhaus și a semnificației sale actuale și viitoare.  Toți cei interesați vor avea la dispoziție pe tot parcursul anului un tur ghidat în 100 de locații din Germania -  Grand Tour of Modernism – care leagă reperul Bauhaus de arhitectura modernistă. Tot în acest an vor fi deschise trei noi muzee Bauhaus, în Weimar, în aprilie, în Dessau și în Berlin – ambele în septembrie.  (detalii aici )


100 de ani de la moartea lui Renoir
Pierre Auguste Renoir a murit în urmă cu 100 de ani în decembrie. Asociația Eau et Lumière, cea care a creat proiectul cel 12 "Impressionisms Routes”, a declarat anul 2019 - Anul Renoir.  Traseul Renoir, parte a acestui program cultural, îi va purta pe vizitatori prin locurile legate de viața și activitatea Maestrului. (detalii aici) Cei care vor vizita Parisul sunt așteptați la Muzeul Montmartre, la Grădinile Renoir sau la Musée de la Grenouillère.  În regiunea Champagne, locuința de vară a lui Renoir din satul Essoyes găzduiește acum un muzeu cu o expoziție permanentă despre viața și munca artistului. Se poate vizita si studioul artistului, acolo unde sunt expuse unele dintre sculpturile sale dar și grădinile care i-au inspirat multe dintre lucrări. Anul Renoir este sărbătorit și în Cagnes –sur-Mer, pe Riviera Franceză, acolo unde pictorul și-a petrecut ultimii 12 ani din viață. Casa în care a locuit este acum muzeu. Aici sunt expuse mobilierul de familie, 14 picturi și 30 dintre sculpturile sale.  O mulțime de evenimente și expoziții vor fi organizate aici pe tot parcursul anului, pentru ca toți vizitatorii să descopere bogăția moștenirii lăsate de maestrul necontestat al picturii impresioniste.(detalii aici )

 
Muzeul Prado, 200 de ani de existență
Muzeul Prado a fost deschis la Madrid pe 19 noiembrie 1819, ca Muzeu Regal de Pictură și Sculptură. Bicentenarul sărbătorit anul acesta va fi marcat prin numeroase expoziții speciale, menite să treacă în revistă istoria acestui loc. Expoziția inaugurală poate fi vizitată până pe 10 martie.  Aceasta oferă un studiu asupra trecutului muzeului, de la dialogul cu societatea, la politicile de patrimoniu din Spania, evoluția colecției muzeului și transformarea acestuia într-un loc care a permis scriitorilor, intelectualilor și artiștilor spanioli și străini să reflecteze asupra trecutului țării și asupra identității sale colective. Anul aniversar va continua cu diverse expoziții individuale și tematice. Detalii și perioade găsiți aici.


200 de ani de la nașterea lui Gustave Courbet
Ornans, un oraș pitoresc de pe râul Loue, din estul Franței, sărbătorește bicentenarul nașterii celui mai renumit fiu, pictorul realist Gustave Courbet. Există mai multe locuri de vizitat în "Courbet Country": Muzeul Gustave Courbet și atelierul pictorului, ambele în Ornans; ferma familiei Courbet din apropiere de Flagey; locul de unde izvorăște râul Loue, pe care l-a pictat de multe ori. De asemenea, vizitatorilor li s-au pregătit opt trasee de drumeție și ciclism în valea Loue. În anul bicentenarului Courbet vor fi deschise mai multe expoziții. Între 15 februarie și 29 aprilie, vor fi expuse mai multe schițe și desene semnate de Courbet, dar puțin cunoscute publicului, multe dintre ele aparținând unor colectii private.  Între 31 octombrie și 5 ianuarie va fi deschisă o expoziție Courbet-Ferdinand Hodler. Lista completă a evenimentelor dedicate lui Gustave Courbet -  aici.

 
200 de ani de la nașterea lui John Ruskin
Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui John Ruskin, critic de artă, scriitor, filozof și reformator englez. Există expoziții și evenimente diverse pe tot parcursul anului la Brantwood, fosta sa casă din Cumbria, cu teme diverse din viața și preocupările sale. De pe 26 ianuarie până pe 22 aprilie la Two Temple Place din Londra va fi deschisă expoziția 'John Ruskin: The Power of Seeing', un eveniment care va explora modul în care influența sa este resimțită și astăzi în dezbaterile actuale despre artă, educație, economie și mediu. Din 29 mai până la mijlocul lunii septembrie expoziția se va muta la Millennium Gallery din Sheffield. Sunt nenumărate conferințe, expoziții și evenimente care marchează cei 200 de ani de la nașterea lui Ruskin. Găsiți aici programul complet


450 de ani de la moartea lui Pieter Bruegel
Pe 9 septembrie 2019 se împlinesc 450 de ani de la moartea maestrului Pieter Bruegel cel Bătrân, cel mai de seamă pictor flamand din secolul XVI.  Diverse expoziții și evenimente au fost pregătite pentru a readuce în prezent opera artistului și a reaminti cât de influent a fost în timpul vieții sale. Dacă veți ajunge în această primăvară la Bruxelles, pe lângă expozițiile din oraș, trebuie să vizitați și zonele naturale din jur. Veți descoperi, astfel, o mulțime dintre peisaje pictate de Bruegel. Traseul de artă din Dilbeek vă va conduce, pe jos, într-o călătorie pe lângă biserica și morile de apă, locuri care se regăsesc în operele artistului. Și nu uitați să petreceți o zi în muzeul în aer liber Bokrijk, unde puteți intra în Lumea Bruegel, o combinație de realitate augmentată, intervenții contemporane și case istorice autentice. Din 15 octombrie, timp de 4 luni, orașul Bruxelles prezintă amprentele alb-negru ale lui Bruegel, o colecție delicată de la Biblioteca Regală, foarte rar expusă publicului larg. (Lista completă a evenimentelor Bruegel aici )


300 de ani de la înființarea Liechtenstein
Lichtenstein sărbătorește anul acesta 300 de ani de la înființare. Principatul a luat naștere la 23 ianuarie 1719. De pe 27 februarie, timp de aproape un an, la Muzeul Național din Liechtenstein va fi deschisă o expoziție amplă cu toată istoria principatului.  Între 19 septembrie și ianuarie 2020, la Muzeul de Arte Plastice va putea fi vizitată o expoziție jubiliară a colecțiilor domnești ale Casei Liechtenstein, una dintre cele mai importante colecții de artă privată din lume.  Există, de asemenea, o șansă de a vedea colecțiile domnești la Muzeul Albertina din Viena, în perioada 16 februarie-10 iunie. Pe 15 august, sărbătoarea principatului se va muta în stradă, în centrul orașului Vaduz, unde va fi organizată o mare petrecere. (Totul despre evenimentele care marcheaza 300 de ani de la înființarea Liechtenstein, aici )


50 de ani de la aselenizare
La 20 iulie, se împlinesc 50 de ani de când primii oameni au aterizat pe Lună. Muzeele și centrele științifice de pe tot globul vor organiza expoziții și activități cu tematică spațială. În Marea Britanie, Centrul Național Spațial de la Leicester găzduiește o nouă expoziție Apollo în galeria sa, expoziție ce poate fi vizitată până în septembrie. Dar evenimentul principal este “Moon Festival” ce va avea loc în luna iulie la Londra. Programul detaliat al festivalului, aici

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial