dailyescape.net

ECO - WELLNESS - TECH | 10 trenduri pentru călătorii, în 2019

Posted: January 6, 2019

SHARE

Sigur că o să vorbim în continuare de "overtourism", de destinații distruse sau luate cu asalt, de rezidenți disperați. Problema presiunii pe anumite zone foarte populare nu se rezolvă instant. Însă s-au cristalizat niște trenduri în direcția unui turism responsabil, etic, cu accent pe protejarea localnicilor și a mediului înconjurător. Iată-le:

www.pixabay.com


CHILL, ZEN, DETOX - Wellness-ul este o direcție îmbrățișată deja de tot mai mulți actori din industria turismului având în vedere popularitate de care se bucură în rândul turiștilor. Și, o să vă mirați, trendul este la modă în rândul tinerilor. Generația Z sau Milenialii sunt mult mai interesați de yoga, meditație sau detox decât de cluburile cu petreceri zgmotoase de pe vremea noastră. De altfel și cifrele oficiale arată o creștere uimitoare a turismului de wellness. Conform raportului Asociației Agenților de Turism, turismul de wellness a crescut de două ori mai rapid decât turismul general, ajungând să valoreze acum 639 de miliarde de dolari la nivel mondial.

www.pixabay.com


FĂRĂ PLASTIC DE UNICĂ FOLOSINȚĂ - În 2019, paiele, pungile și vesela din plastic devin la fel de antisociale ca țigările, remarcă ziariștii de la Guardian. Deși nu este recunoscut oficial, reciclarea s-a dovedit a nu fi tocmai soluția eficientă împotriva munților de deșeuri de plastic. Campaniile intense ale activiștilor de mediu au reușit, însă, să crească gradul de conștientizare a faptului că ne îngropăm la propriu, cu bună știință, în gunoaie și distrugem mediul înconjurător. Schimbarea mentalităților duce automat și la reprofilarea industriilor. Lucru care a urnit, greu, dar mai bine mai târziu, și actorii din industria turismului. Trendy în 2019 sunt obiectele biodegradabile - paiele de bambus, farfuriile și paharele din frunze de palmier, pungile biodegradabile sau cele din pânză.CONSUMAREA APEI CU DISCERNĂMÂNT Apa este o resursă tot mai limitată pe care noi, cei care o avem la discreție încă, o irosim fără să ne gândim la consecințe. Problema a fost conștientizată la scară largă abia anul trecut când autoritățile din Africa de Sud au lansat o campanie-șoc care avertiza că orașul Cape Town este la câteva luni distanță să rămână fără apă și au impus reguli stricte de consum. Seceta a trecut însă campania se menține, cu reguli bine definite: o limită de consum de 70 de litri de apă pe zi, dușuri de maximum 90 de secunde, apa la toaletă trasă "cât mai puțin posibil", iar turiștii sunt încurajați să refolosească prosoapele și să facă baie în ocean mai degrabă decât în piscine. Tot mai multe hoteluri și resorturi își îndeamnă oaspeții să refolosească prosoapele sau să nu lase apa să curgă mai mult decât necesar.

www.pixabay.com


CREMELE DE PROTECȚIE SOLARĂ PE BAZĂ DE MINERALE - Zeci de țări din lume discută implicațiile de mediu pe care le au cremele de soare pe bază de substanțe chimice, care s-au dovedit a distruge ecosistemele subacvatice. Hawaii a fost primul stat care a decis interzicerea pe tot teritoriul său a loțiunilor de soare care conțin oxibenzonă și octynoxat. Au urmat alte câteva state insulare - Republica Palau, Bonaire, Aruba. În câteva state din SUA discuțiile sunt avansate, iar în Franța este în lucru un raport care să arate impactul acestor produse. Marii actori din industria cosmetică au respins inițial studiile, însă pe piața au început să apară tot mai multe produse de protecție solară, la fel de eficiente, dar pe bază de minerale (oxid de zinc sau dioxid de titan). Companiile care oferă cursuri sau ture de diving sau snorkeling, precum și administratorii principalelor parcuri marine impun sau recomandă acest tip nou de protecție solară."NU!" EXPLOATĂRII ANIMALELOR ÎN PARCURILE TURISTICE - 2019 ar putea aduce mai multă bunăstare animalelor din parcurile de distracții sau din alte destinații turistice. Sunt tot mai mulți turoperatorii sau agenții care au anunțat că boicotează activitățile care exploatează animale. Turoperatorul britanic Thomas Cook, spre exemplu, a anunțat că a scos din catalogul din acest an ofertele la Parcurile acvatice care au spectacole cu balene ucigașe - SeaWorld din Florida și Loro Parque din Tenerife. Nicio destinație care implică activități sau spectacole cu elefanți captivi nu mai apare în ofertă. Cu toate eforturilor activiștilor pentru drepturile animalelor, cursele călare pe elefanți sunt încă foarte populare în special în țările asiatice. Timid, își fac loc însă și parcuri etice, unde animalele, cele mai multe "pensionate" după ani de muncă, au parte de un tratament mult mai bun, iar turiștii sunt învățați că se pot bucura de ele și fără să le producă suferință. Încercați să vă gânditi de două ori atunci când vreți să plătiți ca să vă jucați cu un tigru, să vă pozați cu un urs sau să mângâiați, spre exemplu, un rechin fioros. Aceste animale sunt drogate și chinuite pentru bani. Nu ține decât de noi, turiștii, să nu mai contribuim la această industrie a exploatării animalelor.

www.maxpixel.net


INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ, TOT MAI PREZENTĂ - Pașapoartele intra, încet, pe lista obiectelor care vor deveni, curând, desuete, odată cu testarea și implementarea pe scară largă a sistemelor de recunoaștere facială în aeroporturi. Aeroportul Internațional Hartsfield-Jackson din Atlanta, Aeroportul Internațional Washington Dulles, Aeroportul Changi din Singapore sau cel din Shanghai au implementat anul trecut recunoașterea facială.  Dar sistemul este în probe în tot mai multe țări. Pe câteva aeroporturi din Europa se testează deja detectoare de minciuni pe bază de inteligență artificială, ca măsură suplimentară de securitate. Inteligența artificială prinde teren și în turism. De câteva luni, robotul Peppper lucrează cu acte în regulă la reprezentanța TUI din Stockholm. Lanțul Marriott testează în camerele unora dintre hotelurile sale,  "gazda virtuală" - asistentul personal Alexa - varianta pentru turism, al companiei Amazon. În timp ce gigantul chinez AliBaba a lansat de curând Space Egg, robotul specializat în servicii hoteliere care va aduce clienților hainele de la spălătorie sau băutura comandată în cameră.

www.pixabay.com


INSTAGRAMUL PRINDE ARIPI. LA FEL ȘI TABĂRA ANTI - SOCIAL MEDIA  2019 va fi anul radicalizării celor două tabere. Cu siguranță Instagramul a transformat ideea de vacanță. Peste 60% dintre tinerii între 18 și 24 de ani vor să împărtășească online imagini din călătoriile lor. Nișa de turism gastronomic, spre exemplu, a crescut foarte mult odată cu dezvoltarea Instagramului. Acest trend a făcut ca tot mai multe hoteluri, restaurante, cluburi sau resorturi să plătească pentru a apărea în aceste poze pe popularul canal online. Astfel a luat naștere așa numitul turism de Instagram care, evident, se confruntă și cu acuzații de fals, înșelăciune sau de mistificare a adevărului. La polul opus a apărut curentul de "detox digital". În toamna anului 2018, Viena a lansat o campanie anti social media, cu sloganul "Bine ați venit la Viena. Nu # Vienna". În Bali, un resort a interzis folosirea telefoanelor inteligente la piscină, justificând că acela este un loc de relaxare. Din același curent face parte și acțiunea autorităților din Amsterdam care au dărâmat simbolul orașului, semnul "I Amsterdam". Au spus despre el că este simbolul turismului de masă, fiind unul dintre cele mai căutate locuri pentru fotografii de tip "selfie".

Wikimedia Commons, Thai Secret Cooking School


 EXPERIENȚELE AUTENTICE LOCALE  Călătoriile care îmbină experiențe locale tematice, de nișă, reprezintă o direcție importantă în 2019. Tururi gastronomice, culturale, istorice, muzicale, pentru iubitorii de fotografie, pentru degustători de vin, pentru amatorii de scufundări, de drumeții pe munte sau pentru pasionații de arhitectură sunt vedetele industriei. Agențiile locale de turism au dezvoltat astfel de circuite care oferă alternative la clasicele vacanțe.MAXIMIXAREA MINI-VACANȚELOR Este un trend început anii trecuți care va continua și în 2019. Peste jumătate dintre călători declară că intenționează să efectueze mai multe excursii de weekend în 2019. Ieftinirea biletelor de avion, înmulțirea destinațiilor oferite de companiile aeriene, diversificarea spațiilor de cazare, toate contribuie la explozia turismului tip "micro-trip". Aceste evadări, chiar și de scurtă durată, au aceleași efecte benefice asupra psihicului nostru, ne relaxează și ne încarcă bateriile. Și sunt mai dese.

www.daktaribushschool.org


VOLUNTARIATUL  Turismul de voluntariat sau voluturismul este una dintre direcțiile esențiale de călătorie în 2019, pentru tineri în mod special. Peste 50 la sută dintre mileniari își doresc să călătorească pentru a se dedica diverselor activități de voluntariat. Voluntariatul te face sa vezi lumea prin alți ochi, să te simți util, să-ți ajuți semenii sau să pui umărul la diverse proiecte de protejare a animalelor, trăind și mâncând local și descoperind culturi și tradiții complet noi.  Programele de voluntariat sunt diverse, poți fi profesor undeva în Asia de Sud-Est, poți ajuta într-un centru de îngrijire a copiilor într-o țară africană sau poți opta pentru un proiect de salvare a speciilor sălbatice din America Latină.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial