dailyescape.net

Matera | Surprizele Capitalei Europene a Culturii în 2019

Posted: December 29, 2018

SHARE

Desemnat capitală culturală europeană în 2019, orașul Matera se pregătește să-și primească vizitatorii la înălțimea așteptărilor. Considerată pe vremuri „rușinea Italiei”, regiunea a fost recuperată din punct de vedere artistic și istoric și inclusă din 1993 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cunoscut și ca “Orașul Subteran”, Matera este unul dintre cele mai vechi orașe locuite din lume. Faima i se trage de la locuințele săpate în stâncă, numite Sassi, considerate a fi primele așezări umane din Italia, vechi de aproape 9000 de ani și locuite până în 1950.

Matera, Italy, Photo: Wikimedia Commons

Peste 55 de pelicule au fost filmate aici, în ultimii 40 de ani. Se estimează că “Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson, aduce încă zeci de mii de turiști anual la Matera.

Matera, Italy, Photo: Pixabay.com

În 2014 Matera a câștigat competiția pentru capitala culturală europeană devansând alte 5 orașe din Italia. Ceremonia de deschidere a anului cultural va avea loc pe data de 19 ianuarie. Organizatorii anunță un festival cum nu s-a mai văzut, care va reînvia muzica și tradițiile din sudul Italiei. Vor participa orchestre și fanfare din toate cele 131 de municipalități din regiunea Basilicata. Alături de trupele locale, vor fi prezente formații din toate țările membre ale Uniunii Europene. În total, 2019 muzicieni din întreaga Europă vor puncta deschiderea noului an cultural european la Matera, mărșăluind și cântând pe străzile orașului. La apus centrul de interes se va muta în orașul vechi, unde se anunță un spectacol impresionant de muzică și lumini.

Matera, Italy, Photo: Wikimedia Commons

Evenimentele pregătite de-a lungul acestui an au fost gândite și împărțite în mai multe teme principale: “Ancient future", "Continuity and disruptions", "Reflections and Connections", "Utopias and Dystopias", "Roots and Routes". Organizatorii au dezvăluit și câteva momente speciale de peste an. De exemplu, un concert de muzică electronică, regizat de Brian Eno, va avea loc în luna iulie pentru a sărbători misiunea Apollo 11 pe Lună. Vor exista ateliere și expoziții dedicate pâinii, iar un proiect numit "Orchestra comestibilă" va crea instrumente muzicale din legume. O capsulă a timpului, numită "Matera 3019", își va imagina cum va arăta orașul peste o mie de ani. 
Vizitatorii care intenționează să exploreze Capitala Europeană a Culturii își pot cumpăra pașaportul Matera pentru 19 €, care le va permite accesul la toate evenimentele organizate. Programul întregului an este actualizat permanent și îl puteți consulta aici: https://www.materaevents.it/events?around_mt2019=1

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial