dailyescape.net

Bienala de Artă de la Havana revine în 2019

Posted: December 28, 2018

SHARE

După o pauză de patru ani, Cuba reia tradiția celui mai important eveniment cultural - artistic din America Latină. Timp de o lună, între 12 aprilie și 12 mai 2019, galeriile, străzile și spațiile publice din capitala Cubei vor găzdui cea de-a 13-a ediție a Bienalei de Artă, eveniment ce transformă Havana într-un centru international al artei contemporane. Cunoscut pentru prezentările sale elaborate - sculpturi masive, expoziții și intervenții publice îndrăznețe - evenimentul a inspirat artiști de pe toate continentele în ultimii 35 de ani.

Bienala de Artă de la Havana, Ediția a XII-a, 2015

Potrivit organizatorilor - Consiliul Național de Arte Plastice și Centrul de Arte Contemporane Wilfredo Lam - la această ediție sunt așteptați peste 150 de participanți din 49 de țări, ce vor "invada” orașul cu operele lor. În comparație cu edițiile anterioare, Bienala din 2019 va acoperi o zonă mai largă din Havana. Va include și proiectul de șase kilometri, cunoscut sub numele de Detrás del Muro (În spatele zidului), zonă ce se întinde de-a lungul faimosului bulevard Malecon, între cartierul Vedado și Castelul El Morro. Artiștii vor transforma faleza orașului într-un spațiu de artă provocator ce va găzdui de la galerii, spoturi de jazz, ateliere stradale, locuri de întâlnire între creatori și public, dar și o plajă artificială și un patinoar. Motto-ul acestei ediții a Bienalei de la Havana este "Construcția Posibilului". Curatorii au explicat că ediția din 2019 urmărește să evidențieze coexistența ființelor umane în momente dificile, promovând proiecte comunitare și expresii creative alternative care susțin solidaritatea și toleranța.

Bienala de Artă de la Havana, Ediția a XI-a, 2014

Bienala de la Havana revine în an festiv, căci în 2019 capitala Cubei aniversează 500 de ani de existență. Pentru prima dată însă, evenimentul va cuprinde și alte provincii, cum ar fi Pinar del Rio , Matanzas, Cienfuegos, Sancti Spiritus și Camagüey.

Bienala de Artă de la Havana, Ediția a XI-a, 2014

Bienala de la Havana a debutat în 1984, prima ediție fiind dedicată exclusiv artiștilor din America Latină și zona Caraibelor. De la a doua editie au fost invitați și creatori din Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Această tradiție, ce s-a păstrat de-a lungul timpului, a transformat Havana într-un centru important al artei "non-occidentale". Teme precum tensiunile existente între tradiție și contemporaneitate, provocarea proceselor de colonizare istorică, relațiile dintre artă și societate, individul și memoria lui, comunicarea umană în fața dezvoltării tehnologice și dinamica culturii urbane au stârnit un interes deosebit de-a lungul anilor la Bienala de la Havana.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial