10 aplicații de travel puțin cunoscute, dar utile pasionaților de călătorii pe cont propriu
2 years ago Raluca Finta, jurnalistAplicațiile clasice pentru rezervarea biletelor de avion sau a locurilor de cazare au, de mai mulți ani, un loc asigurat pe telefoanele noastre, ale iubitorilor de călătorii. Dar este doar o primă etapă în pregătirea vacanței mult așteptate. Adevărata provocare o reprezintă documentarea călătoriei în cele mai mici detalii. Dacă până acum câțiva ani asta ținea exclusiv de experiența, de răbdarea și de abilitatea personală, acum apar constant aplicații nișate, interesante și foarte utile care îți ușurează munca, te pot scoate din impas sau îți oferă inspirație și experiențe fabuloase. De la liste inteligente de împachetare a bagajelor, la locuri accesibile unde îți poți lăsa bagajul pentru câteva ore, la cazări lastminute, la aplicații-ghid care te lămuresc care sunt regulile privind bacșișul în fiecare țară sau în ce condiții îți poți folosi drona. Călătorii gurmanzi, care cauta experiențe culinare locale, au la dispoziție o aplicație de-a dreptul incitantă. S-a gândit cineva și la o hartă interactivă cu parolele wifi ale marilor aeroporturi internaționale. Iata 10 aplicații și platforme de travel nu foarte cunoscute, dar care merită atenție:
Packpoint – este o aplicație care vine în ajutorul celor care se pierd atunci când se apucă de bagaje: fie uită obiecte esențiale, fie îngrămădesc prea multe, pe principiul “cine știe când îmi trebuie”. Ideea este simplă, Packpoint îți organizează bagajul în funcție de lungimea și scopul călătoriei, dar și ținând cont de vremea estimată la destinație, precum și de alte activități pe care le ai în vedere: întâlniri de business, seri cu spectacole sau restaurante selecte, program de piscină sau, de exemplu, drumeții pe munte. Răspunzi la câteva întrebări și primești o listă cu ce ar trebui să conțină geanta de călătorie: lucruri specifice, în funcție de detaliile pe care le-ai oferit și obiecte generale, necesare oricărei deplasări. Lista cu recomandări poate fi modificată, salvată sau trimisă prietenilor. Aplicația este gratuită și funcționează și pe iOS și pe Android.
luggagehero.com – platforma care îți arată cel mai apropiat loc în care îți poți lăsa bagajul pentru câteva ore. Are soluții pentru mai mult de 30 de orașe din lume, din Europa și America de Nord și continuă să se extindă. Este un start-up fondat de un tânăr din Copenhaga care a căutat soluții la o problemă pe care o întâmpina ori de câte ori călătorea prin alte țări. Treptat a identificat peste 1000 de locuri unde turiștii își pot lăsa bagajele pentru câteva ore: de la hoteluri, restaurante, baruri, outlet-uri sau alte spații de servicii. Prețul pentru depozitarea bagajului este de 1 euro pe oră în orașele europene, respectiv 2 dolari pe oră în America. Există și un comision unic de 2 euro/dolari. Prețul include si o asigurare pentru bagaj de maximum 2.500 de euro, respectiv 3.000 de dolari. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site, să cauți locul cel mai apropiat de zona care te interesează și să faci rezervare. Odată ajuns trebuie să pornești timerul de pe pagina ta, pe care îl vei opri când ridici bagajul. Plata se face automat din contul tău după ce ți-ai preluat bagajul. Este bine de știut că reprezentanții locului unde ai ales să-ți lași bagajul au dreptul să-ți ceară să-l desfaci pentru a se asigura că nu transporți nimic periculos.
GlobeTips – travel tips – Care sunt regulile privind bacșișul în țara pe care o vizitez? Este o întrebare de care ne lovim atunci când călătorim. Așa a luat naștere și GlobeTips, o aplicație – ghid care îți oferă niște repere despre cât și cum se oferă bacșiș în peste 240 de țări din toată lumea, fie că este vorba despre servicii hoteliere, de transport, restaurante, baruri ori diverse saloane. Aplicația pune la dispoziția turiștilor inclusiv un calculator care îți scanează nota de plată, recunoaște moneda locală și îți indică pe loc care este bacșișul optim. Aplicația funcționează pe iOS
HotelTonight – este o aplicație utilă pentru cazări last minute, foarte simplu de folosit. Dacă ți s-a schimbat programul, ți-a întârziat avionul sau zborul a fost anulat, prin HotelTonight poți găsi soluții bune de cazare în zona care te interesează. Și cu discounturi semnificative pentru camere rezervate pe ultima sută de metri. În plus, aplicația vine zilnic cu o ofertă surpriză, o reducere suplimentară valabilă 15 minute din momentul deschiderii ei. Clienții beneficiază de asistență 24/7. Există și un program de loialitate cu discounturi suplimentare pentru cei mai fideli clienți. Aplicația funcționează pentru orașe din toată lumea, este gratuită și este disponibilă atât pe iOS cât și pentru Android.
LoungeBuddy – O aplicație care îți sare în ajutor atunci când ai escale mari și nu ai privilegii care îți oferă acces în lounge-urile din aeroporturi. LoungeBuddy este singura aplicație care le oferă turiștilor posibilitatea să vadă, să rezerve și să aibă acces instant în lounge-uri din aeroporturi din întreaga lume. Sunt peste 800 dintre cele mai mari si aglomerate aeroporturi din lume, cu peste 2000 de lounge-uri, iar lista se actualizează periodic. Aplicația te ajută să afli despre fiecare astfel de loc de relaxare, ce dotari are, poți chiar să citești review-uri. Poți afla, de asemenea, care lounge are intrarea liberă și care permite, contra unei taxe, accesul pentru o zi. Mai mult, completând filtrele din profilul tău aplicația îți poate recomanda o variantă de lounge care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Dacă informațiile te-au convins poți rezerva direct. Aplicația funcționează pe iOS și este gratuită.
DroneMate – Posesorii de drone sigur sunt interesați de această hartă deșteaptă. DroneMate este o aplicație ce conține informații oficiale despre regulile și legislația fiecărei țări din lume în privința deținerii și folosirii dronelor în scop recreațional. Disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android, harta DroneMate conține inclusiv regulile specifice pentru diverse parcuri sau alte atracții turistice din întreaga lume. De asemenea, sunt semnalizate țările, destul de multe, în care este interzis importul de drone. Regulile de utilizare a dronelor de agrement din întreaga lume suferă frecvent modificări, motiv pentru care DroneMate este actualizat continuu. O altă caracteristică importantă: este o aplicație interactivă. Pentru că experiențele multor turiști diferă în unele țări, unde reglementările nu sunt aplicate sau sunt aplicate incorect, DroneMate are și un sistem de comentarii disponibil utilizatorilor. Aplicația acoperă doar reglementările privind dronele folosite în scop recreativ. DroneMate este creația unui blogger american, nomad digital, care călătorește în jurul lumii și își împărtășește experiențele trăite. Aplicația DroneMate poate fi descărcată atât din App Store cât și din Google Play contra sumei de 4.99 dolari. Potrivit dezvoltatorului, odată descărcată, utilizatorul beneficiază permanent de actualizări gratuite privind reglementarea dronelor, de acces la toate comentariile, la informații suplimentare, precum și la utilizarea offline a hărții în timpul călătoriilor.
WiFox – o altă aplicație interactivă, de această dată cu informații privind parolele rețelelor wireless din aeroporturile lumii. WiFox este o hartă a parolelor wifi actualizată în timp real cu informații verificate inclusiv de utilizatorii aplicației. Aceștia pot adăuga parole sau le pot modifica pe cele existente. Harta va fi actualizată doar după ce administratorul a verificat informațiile primite. În acest moment aplicația conține informații din peste 700 de aeroporturi din toată lumea. Pe lângă parolele de acces, WiFox furnizează diverse detalii care ar putea ajuta la optimizarea experienței wireless (de exemplu, „stați lângă poarta 47 pentru cel mai puternic semnal”). Harta poate fi utilizată offline. WiFox este disponibil în App Store, Google Play, precum și pe Amazon contra sumei de 1,99 USD. Nu există achiziții sau reclame în aplicație, iar actualizările wireless ale aeroportului sunt gratuite, pe viață.
Eatwith – Una dintre cele mai cunoscute și apreciate aplicații de travel. Se află în topul preferințelor călătorilor pasionați de experiențe culinare. Prin Eatwith poți să rezervi fie o masă pregătită de un localnic obișnuit sau de un Chef, la el acasă, fie un brunch sau chiar o petrecere tematică. Poți, de asemenea, să te înscrii la cursuri de gătit cu localnici sau poți opta pentru tururi culinare. În cei cinci ani de la lansare, Eatwith a devenit un veritabil proiect social, transformându-se într-o uriașă comunitate a iubitorilor de experiențe culinare autentice oferite de peste 25.000 de localnici din mai mult de 130 de țări. Aplicația este gratuită și este disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android.
temptedyou.com – platforma vacanțelor “adult only” – Vă tentează o evadare fără copii sau vă faceți planuri pentru câteva zile de relaxare? Temptedyou.com este primul agregator de destinații și activități exclusiv pentru adulți, fie că sunteți în căutarea unui weekend liniștit la Paris, un bootcamp în Thailanda sau o stațiune destinată adulților în Caraibe. Tempted, este un start-up cu sediul în San Francisco, ce oferă utilizatorilor săi o mulțime de soluții pentru sejururi, călătorii, experiențe și tururi, cu promisiunea că nu va fi nimeni sub vârsta de optsprezece ani, în jurul lor. Platforma este ușor de accesat. Fie puteți selecta o destinație și veți primi toate ofertele “adult only” din acea zonă, fie puteți parcurge lista de sugestii a platformei cu privire la locuri populare, cum ar fi Spania, Mexic, Thailanda sau Japonia, și experiențe în trend, precum un tur ghidat de vinuri în sudul Franței, o lecție de aruncare cu topoare în Polonia sau o ofertă personală de cumpărături în Milano. Tempted lucrează în colaborare cu alte platforme de călătorie, cum ar fi Booking.com, TripAdvisor și Viator.
PolarSteps Este un tracker de călătorie automat care localizează și transpune în timp real pe o hartă întregul traseu străbătut, locurile vizitate, inclusiv fotografiile realizate. Harta poate fi distribuită prietenilor și familiei astfel încât aceștia să vă urmărească itinerariul. Odată conectată la internet, aplicația transferă rutele de călătorie, locațiile cheie și fotografiile către pagina personală Polarsteps. La final puteți comanda, din aceeași aplicație, cartea călătoriei care include toate statisticile, rutele și fotografiile făcute. Primul prototip al Polarsteps a fost inventat de unul dintre fondatorii startup-ului olandez care a dezvoltat o mică aplicație în timp ce se afla pe o barcă într-o călătorie transatlantică. A reușit astfel să împărtășească în timp real actualizări ale călătoriei prin intermediul unui telefon prin satelit. Călătoria sa a devenit virală printre colegi. Aplicația PolarSteps a fost lansată în 2015, are deja peste 1 milion de utilizatori și este disponibilă gratuit atât pe iOS, cât și pe Android.